Amazon otevřel virtuální knihovnu, ty kamenné ale prý neohrozí

Novinky od Amazonu vedle sebe: Kindle Touch, Kindle a Kindle Fire

Novinky od Amazonu vedle sebe: Kindle Touch, Kindle a Kindle Fire Zdroj: Amazon

Největší internetový obchod světa Amazon, který vytáhl do boje proti tradičním knihkupcům, chce zřejmě potrápit i veřejné knihovny. Představil totiž půjčovnu elektronických knih. Dostupná bude ale jen pro majitele čtečky Kindle nebo tabletu Kindle Fire, kteří jsou členy programu Amazon Prime.

Program bude alespoň prozatím omezen na přibližně pět tisíc knih včetně sta současných a bývalým amerických bestsellerů. Počet zapůjčených knih bude omezen na jednu měsíčně. Uživatelé si budou moci knihu ponechat, jak dlouho budou chtít. Pokud si ale půjčí novou, ta stará se z jejich zařízení automaticky vymaže.

Služba nazvaná Kindle Owners' Lending Library bude přístupná pouze ze zařízení Kindle. Smůlu tak mají například uživatelé iPhonu a iPadu, jejichž přístroje umí číst elektronické knihy. Amazon otevřeně přiznává, že chce tímto krokem posílit prodeje vlastních čteček a tabletů.

Na projektu se nepodílí žádný z šesti velkých amerických knižních nakladatelství. Většina jejich šéfů se již dříve vyjádřila, že podobná půjčovna elektronických knih výrazně poškodí prodeje starších knižních titulů.

Předplatitelé Amazon Prime dosud za 79 dolarů ročně získali bezplatné poštovné pro zásilky od Amazonu a přístup ke kolekci filmů a televizních seriálů od partnerů americké firmy.

Navzdory přestavení nové služby se ale Amazon nepokouší veřejné knihovny zničit. V září navázal spolupráci s vybranými knihovnami v USA, jejím čtenářům nabídl výběr z vlastní kolekce elektronických knih. Jak pro deník Wall Street Journal uvedl Kirk Blankenship spravující elektronické knihy v síti knihoven v Seattlu, zájem o elektronické knihy po zavedení novinky výrazně stoupl. Zatímco předtím rostl počet výpůjček elektronických knih o 10 až 15 procent měsíčně, v září poskočil o 32 procent.