Android už má mezi smartphony přes půlku trhu. Celkově prodej mobilů zpomaluje

Motorola - Android

Motorola - Android

Celosvětový prodej mobilních telefonů se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 5,6 procenta na 440,5 milionu přístrojů. Tempo jeho růstu tak prudce zpomalilo z 16,5 procenta v předchozích třech měsících. Uvedla to výzkumná společnost Gartner. Upozornila rovněž, že operační systém Android od firmy Google už kontroluje přes polovinu trhu s chytrými telefony.

Růst prodeje chytrých telefonů zvolnil na 42 procent ze 74 procent ve druhém čtvrtletí. Poptávku na vyspělých trzích, například ve Spojených státech a západní Evropě, brzdí podle firmy Gartner skutečnost, že řada uživatelů čeká na nové klíčové modely.

Více než polovina chytrých telefonů prodaných ve třetím čtvrtletí byla vybavena operačním systémem Android. Tržní podíl Androidu se více než zdvojnásobil na 52,5 procenta z 25,3 procenta před rokem.

Největším světovým prodejcem mobilních telefonů zůstala finská společnost Nokia. Ztratila však část svého náskoku před hlavními konkurenty Samsung Electronics, LG Electronics a Apple. V prodeji chytrých telefonů byl jedničkou Samsung.