Antimonopolní úřad dal Babišovi zelenou, Agrofert smí převzít Mafru

Šéf skupiny Agrofert Andrej Babiš

Šéf skupiny Agrofert Andrej Babiš Zdroj: E15 Anna Vackova

Podnikatel Andrej Babiš může vytvořit české mediální impérium. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jeho skupině Agrofert Holding povolil převzít vydavatelství Mafra. Babiš vydavatelství koupil od německé Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft, spolu s Mafrou získal i společnost Anděl Media Centrum.

„ÚOHS posuzoval dopady spojení zejména v oblastech vydávání periodického tisku, poskytování inzertního prostoru v periodickém tisku, internetového zpravodajství a internetové inzerce. Ani v jedné oblasti úřad nespatřuje riziko možného narušení hospodářské soutěže,“ uvedl předseda úřadu Petr Rafaj.

Mafra vydává deník Dnes a Lidové noviny, bezplatný deník Metro, vlastní internetové portály idnes.cz, metro.cz a lidovky.cz. Zabývá se také polygrafickou výrobou či nabízením telekomunikačních služeb. Zaměstnává zhruba 1100 lidí.

Dceřiná společnost Agrofertu AGF Media nyní vydává týdeník 5plus2. Celý Agrofert tvoří přibližně 200 společností a vykazuje roční obrat 5,5 miliardy eur.

Babiš v červnu uvedl, že akvizice je důležitým krokem ve strategii vybudovat významnou mediální divizi na trzích Česka a Slovenska. Letos v dubnu rozšířil své mediální aktivity i na Slovensku převzetím společnosti Ecopress, vydavatele deníku Hospodárske noviny.

Babišovo působení v médiích se často dává do souvislosti s jeho aktivitami v politice. Jeho dlouhodobá kritika korupčního prostředí předloni vedla ke vzniku politického hnutí ANO 2011, jehož je lídrem. Babiš uvedl, že nebude v žádném řídicím orgánu Mafry, ve které chce vystupovat pouze v pozici finančního investora.

Čtětě také: