Apple musí Samsungu zaplatit za zneužití patentů

Samsung

Samsung Zdroj: profimedia.cz

Soud v Nizozemsku nařídil americké společnosti Apple uhradit jihokorejskému rivalovi Samsung Electronics škody způsobené porušením patentových práv. Dopady rozhodnutí jsou ale zatím nejasné a verdikt se patrně vztahuje pouze na Nizozemsko. Obě firmy se vzájemně obviňují z krádeže patentů a vedou soudní spory ve více než deseti zemích.

Mluvčí Samsungu podle agentury Reuters řekla, že neví, zda má rozhodnutí dopady i na zahraniční trhy, anebo zda se bude týkat jen Nizozemska. Neví prý ani to, kolik peněz bude Samsung požadovat. Mluvčí Applu k verdiktu neměl žádný bezprostřední komentář.

Soud v Haagu rozhodl, že Apple zneužil patent Samsungu používaný v některých telefonech a tabletech Apple pro připojení k internetu. Soud zároveň nařídil, aby se odškodné odvíjelo od výše tržeb za určité telefony iPhone a tablety iPad, které se prodají v Nizozemsku. Zneužití patentu se podle soudu týká přístrojů iPhone 3G, 3GS a 4. V případě tabletů iPad jde o modely 1 a 2.

K výpočtu odškodného soud nařídil použít údaje o tržbách iPhonů a iPadů v Nizozemsku od 4. srpna 2010. Toto datum soud označil za rozhodující z hlediska posouzení, kdy mohl Apple vědět, že se dopouští zneužití patentu Samsungu. Soud však odmítl další tři stížnosti na zneužití patentů, které mu Samsung předložil.

Apple a Samsung si konkurují na . Vzhledem k tomu, že těmto segmentům trhu se obecně předpovídá další silný růst, je důležité, aby výrobci těchto zařízení měli také oprávnění používat patenty ke klíčovým technologiím.

Apple svého asijského konkurenta už dříve obvinil, že otrocky kopíruje jeho mobilní telefony iPhone a tablety iPad. Samsung ale podal na Apple protižalobu, v níž tvrdí, že naopak Apple parazituje na patentech Samsungu. Vzájemné obviňování je o to složitější, že Apple a Samsung mají důležitý obchodní vztah. Samsung sice využívá software Googlu, zároveň je ale dodavatelem klíčových komponentů pro výrobky Apple.

Výrobky Samsungu fungují na platformě Android, kterou vyvinula společnost Google. Ta se tak přes svůj software zapojila do boje o nadvládu nad mobilní komunikací. Loni v létě se Google rozhodl převzít další americkou společnost Motorola Mobility, která disponuje širokou škálou patentů k technologii bezdrátového přenosu dat.