Apple může v Číně slavit. China Mobile zařadí iPhony do své sítě

Akcie Applu reagovaly na chladné přijetí telefonu iPhone 5 v Číně. Předchozí model 4S vítali Číňané dlouhými frontami

Akcie Applu reagovaly na chladné přijetí telefonu iPhone 5 v Číně. Předchozí model 4S vítali Číňané dlouhými frontami Zdroj: ctk

Přední čínský mobilní operátor China Mobile podepsal s americkým výrobcem elektroniky Apple zásadní dohodu o prodeji telefonů iPhone ve své síti. S odvoláním na nejmenované zdroje to uvedl americký list Wall Street Journal (WSJ). Dohoda by pro americký technologický gigant mohla představovat výraznou podporu na největším trhu bezdrátové komunikace na světě.

China Mobile je čínskou i celosvětovou mobilní jedničkou z hlediska počtu předplatitelů, její předplacené služby využívá více než 700 milionů zákazníků. Zároveň je podle serveru deníku WSJ jedním z posledních velkých světových operátorů, který nenabízí chytrý telefon iPhone od Applu.

Dva zdroje obeznámené s plány čínského operátora tvrdí, že China Mobile by iPhone mohl začít nabízet tento měsíc, zhruba v době své konference v Kuang-čou, která se koná 18. prosince. China Mobile na ní prý plánuje představit značku své sítě 4G pro rychlý mobilní internet. Představitelé China Mobile podle WSJ řekli, že podnik začne iPhony prodávat až po představení této služby.

Vývoj akcií společnosti Apple za uplynulý rokGraf 5. 12. 2013.Graf 5. 12. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Čínské ministerstvo průmyslu ve středu oznámilo, že China Mobile a jeho menším konkurentům udělilo licence na provozování vysokorychlostních mobilních sítí, čímž odstranilo jednu z posledních překážek. Mluvčí Applu se ke zprávám odmítla vyjádřit.

Apple v Číně přístroje iPhone vedle prodejen Apple Store prodává přes operátory China Unicom a China Telecom. China Mobile má však více než dvakrát tolik zákazníků než oba zbývající operátoři dohromady.