Apple: Naše příští počítače se budou inspirovat iPhonem

Ještě nedávno se telefony a tablety pokoušely co nejvíce přiblížit schopnostem počítačů. Nyní se ale zdá, že se situace začíná obracet. Šéf Applu Tim Cook v rozhovoru pro Deník Wall Street Journal řekl, že příští operační systém Mac OS X pro osobní počítače si vezme příklad z iPhonu.

Operační systém, který ponese jméno Mountain Lion, tedy puma, tak například přinese takové herní centrum, ovládání korespondence či napojení na internetovou službu iCloud, kterými dosud disponovaly jenom mobilní telefony a tablety od Applu. „Lidé řadu těchto aplikací milují. Přesuneme je do Macu, kdekoli to bude mít smysl,“ prohlásil Cook.

V budoucnu by se sobě počítače a mobilní telefony mohly přiblížit i v oblasti hardwaru. Na otázku, zda budou iPhone, iPad a Mac používat stejné čipy, odpověděl: „Zvažujeme všechny možnosti. Nic nevylučujeme“.

Mobilními zařízeními se inspirovaly už současné Macy. Ty si od iPhonů a iPadů vypůjčily podporu takzvaných pokročilých gest, tedy ovládání myši pomocí tahů více prsty.

V posledním čtvrtletí loňského roku Apple prodal rekordních 5,2 milionu počítačů, což je meziročně o 26 procent více. V tržbách společnosti ale hrají Macy stále menší roli. Zatímco tržby v posledním kvartálu stouply o 73 procent, podíl počítačů na nich klesl z 20,3 na 14,2 procenta. Nový Mac OS Lion Mountain by měl být v prodeji na konci léta, vývojáři ale dostanou jeho zkušební verzi k dispozici už dnes.