Apple představil tablet iPad Mini

Tim Cook, šéf Apple představí novinku

Tim Cook, šéf Apple představí novinku Zdroj: Profimedia.cz

Americký výrobce elektroniky Apple dnes podle očekávání představil menší, tenčí a lehčí verzi svého tabletu iPad. Novinka nazvaná iPad Mini bude na stále lukrativnějším trhu s tablety konkurovat nabídkám firem Google či Amazon. Apple zároveň na vánoční trh uvedl novou verzi původního iPadu a hned několik nových počítačů.

Nový iPad mini má displej o úhlopříčce 7,9 palce (cca 20 centimetrů) proti 9,7 palce u svého většího bratra. Nabízí tak o něco větší displej než konkurenční tablet Kindle Fire HD od Amazonu či tablet Nexus 7 od Googlu, které mají shodně sedmipalcovou úhlopříčku.

Novinka od Applu ale bude výrazně dražší než konkurence. Základní verze s velikostí úložiště 16 gigabytů přijde ve Spojených státech na 329 dolarů (asi 6200 korun) bez daně. Kindle Fire přitom začíná na 159 dolarech (asi 3000 korun) bez daně a Nexus 7 na 199 dolarech (asi 3800 korun) bez daně. Apple ale upozornil na to, že konkurence využívá levnější materiály a že její nabídka také disponuje menším výkonem.

iPad mini by se měl ve verzi s Wi-Fi, ale bez mobilního připojení k internetu začít prodávat 2. listopadu v USA i dalších zemí včetně Česka. Verze s mobilním připojením by měla následovat za dva týdny poté.

Analytici předpovídali příchod menší verze iPadu již několik měsíců. Nový přístroj by podle nich sice mohl snížit marže Applu, ale zároveň by měl firmě pomoci zabránit konkurentům v získání dominantní pozice na čím dál důležitějším trhu s tablety.