Apple přesune výrobu stolních počítačů Mac Pro do Číny

Mac Pro

Mac Pro Zdroj: Profimedia

MacBook Air
MacBook Air
3
Fotogalerie

Americká technologická společnost Apple přesune výrobu nových stolních počítačů Mac Pro ze Spojených států do Číny. Poslední větší přístroj montovaný v USA a prodávaný za 6000 dolarů (asi 134 tisíc korun) bude podle zdrojů listu The Wall Street (WSJ) montovat poblíž Šanghaje. Krok přichází v době, kdy vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa zvýšila cla na část dovozu z Číny a hrozí zavedením dalších celních poplatků.

„Stejně jako všechny naše výrobky je i nový Mac Pro navržen a vytvořen v Kalifornii a tvoří jej součástky z několika zemí včetně Spojených států,“ řekl mluvčí firmy. „Konečná montáž jen jednou částí výrobního procesu,“ dodal.

Továrna pověřeného dodavatele stolních počítačů, firmy Quanta Computer, se podle deníku nachází poblíž dalších asijských dodavatelů Applu. To umožní snížit dopravní náklady v porovnání se situací, kdyby se součástky posílaly do Spojených států.

Čína je nejen největším výrobním centrem firmy, ale představuje pro ni i nejdůležitější trh. V letošním prvním čtvrtletí pocházelo z širší Číny zhruba 18 procent celkových příjmů Applu, napsala agentura Reuters.

Trump firmu v minulosti vyzýval, aby více vyráběla ve Spojených státech. Řekl, že Apple má jedinou možnost jak své výrobky dál nezdražovat - začít je vyrábět v USA. Akcie firmy na dnešní zprávu zareagovaly poklesem o téměř procento na 198,05 dolaru.