Šéf Applu Cook: Technologické firmy musí převzít zodpovědnost za chaos, který vytvářejí

Tim Cook během nedávné vývojářské konference Applu

Tim Cook během nedávné vývojářské konference Applu Zdroj: Reuters

Tim Cook během nedávné vývojářské konference Applu
Tim Cook během nedávné vývojářské konference Applu
3
Fotogalerie

Americké technologické firmy se musí postavit čelem k řešení svých chyb, jako jsou velké úniky dat či porušování soukromí uživatelů. Ve své přednášce na Standfordské univerzitě to prohlásil šéf jedné z nich, ředitel Applu Tim Cook. Technologické firmy podle něj svými přešlapy ohrožují svobodu.

Cook nejmenoval žádnou konkrétní společnost, jeho poznámky ale podle všeho mířily na Facebook a Google. „V poslední době se toto odvětví stalo známým pro jednu poněkud méně vznešenou inovaci – připsat si zásluhy, ale nepřijmout zodpovědnost,“ řekl. „Jsme toho svědky každý den, s každým novým únikem dat, s každým porušením soukromí, pokaždé když se přimhouří oko nad nenávistnými projevy nebo falešnými zprávami.“

Mnoho firem je podle Cooka přesvědčeno, že škodlivé důsledky své činnosti mohou omlouvat dobrými úmysly. „Pokud postavíte továrnu na chaos, nemůžete se vyhnout zodpovědnosti za chaos,“ dodal Cook.

Šéf Applu kritizoval praktiky technologických firem ze Silicon Valley hned v několika svých nedávných projevech. Apple také nedávno představil možnost přihlásit se do různých aplikací prostřednictvím uživatelského účtu Apple tak, jak to umožňují například Facebook či Google. Firma ale podle Cooka této funkce na rozdíl od konkurence nevyužívá ke sběru uživatelských dat.

„Pokud přijmeme jako nevyhnutelné, že všechno v našich životech může být spočítáno, prodáno a dokonce může uniknout při hackerském útoku, tak ztratíme mnohem více než data. Ztratíme svobodu být lidmi,“ prohlásil Cook.

Na začátku letošního roku vyzval Cook americký antimonopolní úřad, aby umožnil lidem sledovat, jaké údaje o nich firmy shromažďují. Uživatelé by pak měli mít právo společnosti požádat, aby nasbíraná data vymazaly.