Apple se při návrhu iPhonu inspiroval u Sony, tvrdí Samsung

Apple

Apple Zdroj: MobilMania.cz

Kalifornský soud v nosci na dnešek zahájil řízení, jehož výsledek by mohl být rozhodující pro celý patentový spor a mezi místním technologickým gigantem Apple a korejským Samsungem. Podle Applu jsou výrobky jeho rivala plagiátem. Samsung tvrdí, že americká firma se sama inspirovala jinde.

Samsung argumentuje tím, že řada funkcí, se kterými iPhone přišel, nebyla vynálezem Applu. Soud ale nedal Samsungu příležitost prezentovat dokumenty dokládající, že iPhone se inspiroval u konceptů japonské Sony.

To ale korejské firmě nezabránilo, aby odmítnuté důkazy představila veřejně. „Přestože Apple mohl porotu přesvědčovat o tom, že Samsung F700 je kopií iPhonu, Samsungu nebylo dovoleno sdělit celou pravdu a ukázat porotě další telefony, které Samsung v roce 2006, tedy ještě před představením iPhonu, vyvíjel,“ stěžovali si poté advokáti jihokorejské společnosti.

Čtěte také:

Klíčový miliardový soudní souboj Samsungu s Applem začíná

Apple vs Samsung: co soud, to jiný názor

Jak během úvodní řeči prohlásil advokát Applu Harold McElhinny, Samsung ve svých interních analýzách přiznává, že design iPhonu je „snadno napodobitelný“. Zástupce Samsungu Charles Verhoeven oponoval, že podobné analýzy si vytvářejí všechny firmy včetně Applu. „Říká se tomu tržní soutěž,“ dodal.

Právní bitva Applu se Samsungem, která probíhá po celém světě, začala před rokem právě u soudu v kalifornském San José, kam se nyní vrací. Obě strany během úvodního líčení předložily řadu důkazů včetně různých modelů mobilních telefonů, interní pošty rivala a dokonce i novinových článků.

Ukázka z neuznaného důkazního materiálu proti Applu, který Samsung rozeslal médiím.Ukázka z neuznaného důkazního materiálu proti Applu, který Samsung rozeslal médiím. | SamsungUkázka z neuznaného důkazního materiálu, který Samsung rozeslal médiím

McElhinny soudu představil různé telefony Samsung z let 2006 a 2010. Tvrdil, že viditelná změna vzhledu byla způsobena příchodem iPhonu v roce 2007. Samsung v USA dosud prodal 22,7 milionu chytrých mobilů a tabletů za 8,16 miliardy dolarů. Apple jako kompenzaci požaduje 2,5 miliardy dolarů.

Samsung se bude u soudu domáhat odškodnění za zneužití svých vlastních pěti patentů. Apple narčení odmítá s tím, že rival se svého práva začal dožadovat až poté, co jej Apple obvinil. „Samsung nemá v zvyku žalovat svého obchodního partnera, i když by mohl,“ vysvětlil Verhoeven s tím, že Samsung je jedním z největších dodavatelů součástek pro chytrý telefon Applu.