Apple se stal v USA poprvé největším prodejcem mobilů

iPhone 5 vs  iPhone 4s

iPhone 5 vs iPhone 4s Zdroj: CTK

Americký technologický gigant Apple se v loňském čtvrtém čtvrtletí poprvé stal největším prodejcem mobilních telefonů ve Spojených státech díky novému modelu iPhone 5 a přesunu spotřebitelů k chytrým telefonům. Vyplývá to z údajů výzkumné společnosti Strategy Analytics.

Celkový prodej mobilních telefonů v USA podle těchto údajů ve čtvrtém čtvrtletí stoupl o čtyři procenta na 52 milionů přístrojů. V celém loňském roce však klesl o 11 procent na necelých 167 milionů, napsala agentura Reuters.

Apple v USA ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšil prodej o 38 procent na 17,7 milionu telefonů iPhone. Jeho podíl na celkovém prodeji telefonů v zemi tak stoupl na 34 procent. Na druhé místo klesl jihokorejský konkurent Samsung Electronics, který prodal 16,8 milionu telefonů. Samsung byl jedničkou na americkém trhu od roku 2008.

Podle výzkumné společnosti NPD byl iPhone 5 ve čtvrtém čtvrtletí nejprodávanějším telefonem v USA. Druhou příčku obsadil Samsung Galaxy S III, za kterým následovaly dvě starší verze telefonu iPhone.

Z celosvětového hlediska však podle výzkumné firmy IDC zůstává největším prodejcem telefonů Samsung. Applu patří na světovém trhu se zhruba desetiprocentním podílem třetí příčka, napsala agentura AP.

Jan Sedlák: Google nezvládá reklamu, Apple mobily