Apple si nového šéfa váží: Cook dostal akcie za 400 milionů dolarů

Tim Cook

Tim Cook Zdroj: Apple

Nástupce Steva Jobse v čele Applu Tim Cook dostane za loňský rok od firmy jednorázovou odměnu ve formě akcií za téměř 400 milionů dolarů (8,1 miliardy korun). Podle agentur je to největší částka, kterou firma udělila za poslední desetiletí, a Cook se tak zařadí mezi nejlépe placené ředitele firem v USA. Představenstvo chtělo odměnou Cookovi vyjádřit podporu a předejít možnosti, že by přestoupil k jiné společnosti.

Cook je v čele Applu od konce srpna, kdy ze zdravotních důvodů odstoupil Steve Jobs. Představenstvo firmy mu dalo jasně najevo, že s ním v roli nového šéfa počítá a schválilo mu jako odměnu jeden milion speciálních akcií, tzv. RSU, které mají omezení převoditelnosti.

Hodnota akcií na základě závěrečné ceny z 24. srpna 2011, tedy den před oznámením odstoupení Jobse, činí 376 milionů dolarů. Akcie však nelze několik let převést na jinou osobu, polovina do roku 2016 a druhá polovina do roku 2021.

Kromě toho Cook za loňský rok obdrží mzdu 900 tisíc dolarů. Jobs, který zemřel loni v říjnu, pobíral roční mzdu jeden dolar. Vlastnil ale celkem 5,5 milionu akcií Applu v současné hodnotě 2,3 miliardy dolarů.

Cook má podle dnešního prohlášení Applu celkem 1,36 milionu RSU a 13 754 běžných akcií za celkem 580 milionů dolarů.

Cook trumfnul devět nejlépe placených ředitelů dohromady

Ocenění Cooka je výrazně vyšší než předloňské ocenění generálního ředitele firmy Viacom. Philippe Dauman byl v roce 2010 nejlépe placeným generálním ředitelem, jeho nová smlouva mu zaručovala akcie a akciové opce za 84,5 milionu dolarů. Cook také získal více než všech dalších devět nejlépe placených ředitelů v žebříčku za rok 2010 dohromady.

Šéf výzkumné společnosti Equilar Aaron Boyd dodal, že odměna pro Cooka patří mezi nejvyšší v historii Applu. Více podle něj firma udělila v lednu 2000, kdy Steve Jobs získal 40 milionů akciových opcí, jejichž hodnota tehdy činila více než 600 milionů dolarů.