Apple snižuje objednávky komponentů pro iPad. Zhoršují se prodeje?

iPad 2

iPad 2

Apple podle zjištění skupiny JPMorgan Chase snižuje objednávky součástek pro tablety iPad na čtvrté čtvrtletí. Vyplývá to z údajů několika subdodavatelů v Asii, podle kterých u nich technologická firma zredukovala zakázky až o 25 procent. Investoři spekulují, jestli může jít o projev snižující se poptávky. Akcie Applu v reakci na zprávu klesly na začátku obchodování o tři procenta.

Úpravy v zakázkách pro subdodavatele můžou podle analytiků odrážet klesající poptávku v Evropě kvůli zhoršujícím se ekonomickým podmínkám, ale také strategii Applu zpružnit operační provoz okleštěním zásob. Samotný technologický gigant zatím odmítl cokoli komentovat.

“Je to návrat do reality. Zdá se, že teď i v případě Applu musíme být kvůli hospodářské situaci realističtí,“ řekl Bloombergu Wanli Wang z RBS Asia.

Analytik JPMorgan Mark Moskowitz ale žádné výrazné dopady kvůli snížení dodávek součástek neočekává. Výhled prodejů iPadů ve třetím a čtvrtém čtvrtletí v rozmezí 10,9 a 12 miliony kusů podle něj dál platí.

Podle nedávné zprávy analytické firmy Gartner by měl letos podíl iPadů na prodejích multimediálních tabletů letos klesnout o deset procentních bodů na 73 procent. Vedle vedoucího operačního systému iOS od Apple a Android od Googlu se podle Gartneru žádný další systém nedostane přes pětiprocentní hranici podílu na trhu.

Androidu Gartner předpovídá tržní podíl přes 17 procent. Celkově se má prodej tabletů letos zvýšit o 260 procent na 63,6 milionu kusů.