Apple v Česku zahajuje prodej nového iPhonu 13. Nejdražší varianta vyjde téměř na 50 tisíc

Apple iPhone 13 mini.

Apple iPhone 13 mini. Zdroj: reprofoto Apple

Nový Apple iPhone 13.
Nová generace telefonů Apple iPhone 13
Nová generace telefonů Apple iPhone 13
Nová generace telefonů Apple iPhone 13
Nová generace telefonů Apple iPhone 13
17
Fotogalerie

Nové iPhony 13 a 13 Pro jsou v předprodeji od minulého pátku. Do prodeje jdou dnes spolu s novými iPady. Model iPhone 13 Pro zlevnil o tisícovku a startuje na 28 990 korunách, větší model 13 Pro Max zlevnil dokonce o dva tisíce, kdy jeho cena začíná na 31 990 korunách. Pokud však sáhnete po jeho největší 1TB paměťové variantě, jedná se naopak o vůbec nejdražší iPhone, který kdy Apple nabízel. Jeho cenovka se vyšplhá až na 47 390 korun.

Apple iPhone 13 mini startuje na 19 990 korunách, iPhone 13 na 22 900 korunách, přičemž oproti loňským iPhonům 12 mají dvojnásobnou 128GB paměť. Za iPhone 12 mini přitom zákazníci zaplatili 21 990 korun a iPhone 12 pak 24 990 korun. Letos tak ušetří dva tisíce. Za rozdíl na úložišti si navíc Apple účtuje 3 tisíce, ve finále tedy oproti loňské situaci vlastně zákazníci ušetří 5 tisíc. Představení novinek navíc zapříčinilo ukončení prodeje iPhonu XR a 12 Pro z oficiálního Apple Online Store. Má tedy Apple zaděláno na prodejní hit? I když novinek není zas tolik, je to dost pravděpodobné.

Za své peníze navíc dostanete více. A to zcela objektivně řečeno. Nové telefony totiž oproti loňské generaci narostly – a to decentně do hloubky a razantně na váze. Například model 13 Pro Max tak váží závratných 238 g. Může za to nejen samozřejmě lepší a zákonitě větší soustava fotoaparátů, ale i větší kapacita baterie. U té Apple deklaruje o hodinu a půl delší výdrž u iPhonu 13 mini a 13 Pro a o dvě a půl hodiny delší výdrž u modelů iPhone 13 a 13 Pro Max oproti předchozí 12. Generaci. Adaptér v balení opět nečekejte.

Speciální edice iPhonů 13 se inspirovala hodinkami Rolex

Video placeholde
Speciální edice iPhonů 13 se inspirovala hodinkami Rolex • MobilMania.cz

To, že iPhony už neudávají trendy, ale spíše se jimi řídí, platí už delší dobu. I když je tedy výřez pro čelní kameru a její senzory dle Applu o 20 procent menší, což je na jeho šířce vidět na první pohled, narostl zase do své výšky. A tím se společnost už nepochlubila. Na používání zařízení to ale bude mít minimální dopad. Nově získaného prostoru totiž dokáže využít jen málokterá aplikace. Konkurence už začala na hlavní novinky iPhonů 13 i reagovat. Samsung uveřejnil tweet, ve kterém naráží na 120Hz obnovovací frekvenci displeje. Tu totiž v řadě Galaxy S20 nabídl už před rokem.

Pokud se z hardwarových novinek netěšíte, ale jste stávajícími uživateli zařízení Apple, i vy se dočkáte nových operačních systémů. Ostrá verze iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 a tvOS 15, které společnost představila v červnu v rámci konference WWDC21, funguje od pondělí 20. září. V případě iPhonů je navíc podporována ještě generace 6S, která byla představena už v roce 2015. Apple se tedy o své zákazníky stará a přímo je do upgradu zařízení nenutí. Kdy přijde macOS 12 pro počítače Applu ještě známo není, doufá se ale v samostatnou Keynote, na které budou představeny nové MacBooky Pro. A na ní bychom se právě o systému Monterey mohli dozvědět více – pravděpodobně už v půli října.