AT&T dokončila převzetí mediální firmy Time Warner, hodnota obchodu jde do bilionů

Time Warner

Time Warner Zdroj: profimedia.cz

Americká telekomunikační společnost AT&T dokončila převzetí mediální firmy Time Warner. Obchod v hodnotě 85 miliard dolarů (1,9 bilionu korun), přichází dva dny poté, co dohodu schválil soud. Spojení tvrdě kritizoval americký prezident Donald Trump.

Fúzi oznámenou v říjnu 2016 loni napadlo ministerstvo spravedlnosti USA. Bylo to poprvé za několik desetiletí, kdy se americká vláda pokusila zablokovat u soudu spojení dvou firem, které si navzájem přímo nekonkurují. Na počátku tohoto týdne ale soud s krokem souhlasil. Navzdory dokončenému spojení má ministerstvo spravedlnosti stále 60 dní, aby se odvolalo proti rozhodnutí soudu, který odmítl námitku žalobce, že spojení obou firem poškodí hospodářskou soutěž a doplatí na ně spotřebitelé.

Očekává se, že spojení AT&T a Time Warner vyvolá vlnu fúzí v mediálním sektoru, který převrátili hráči jako Netflix nebo Google. První na řadě by mohla být nabídka firmy Comcast na převzetí zábavního majetku firmy Twenty-First Century Fox za 65 miliard dolarů, kterou Comcast předložil ve středu.

Spojení dává dohromady společnost, která produkuje zpravodajství a zábavu, s jinou, která předává tyto programy spotřebitelům. AT&T označila spojení jako nezbytný krok v boji s konkurenčními skupinami jako Amazon, Google a Netflix.

Převzetí Time Warner, včetně jejích dluhů, je podle agentury Thomson Reuters čtvrtou největší fúzí v dějinách telekomunikačního, mediálního a zábavního sektoru. Mezi veškerými uzavřenými obchody v historii je to dvanáctý největší.

Americký prezident Donald Trump spojení podniků během své předvolební kampaně tvrdě kritizoval a sliboval, že ho zablokuje. Trump je hlasitým kritikem zpravodajské stanice CNN, která je součástí skupiny Time Warner.

AT&T je druhým největším mobilním operátorem a největším provozovatelem pevných linek v USA. Vlastní i provozovatele satelitní televize DirecTV. Time Warner ovládá kabelové televize CNN a HBO, filmová studia Warner Bros a je i hlavním akcionářem společnosti Central European Media Enterprises (CME), která vlastní českou televizi Nova a další stanice. Svůj podíl v CME však prý chce prodat.