Ballmer: Android je plný malwaru, Apple předražený

Microsoft

Microsoft Zdroj: profimedia.cz

Šéf Microsoftu Steve Ballmer si po nějaké době opět pustil pusu na špacír a obul se do konkurenčních mobilních platforem. Ani jedna prý není lepší než Windows Phone.

Ballmer je známý svými extravagantními výstupy na veřejnosti. Jeho "zpocená estráda" směřovaná k vývojářům je dnes již legendární, stejně tak jako naprosto přesná historická predikce budoucí úspěšnosti Apple iPhone. Nu což, každý se někdy může zmýlit. Nejčerstvější je aktuálně Ballmerovo osobité vyjádření na adresu konkurenčních mobilních platforem. Do Androidu a iOS se obul v interview Reida Hoffmana.

Ballmer si v rozhovoru nebral servítky a zostra se pustil do obou etablovaných systémů. Android je podle jeho slov moc divoký a příliš otevřený, což jej činí náchylným na napadení viry a různými druhy malwaru. Apple iOS si zase vysloužil označení předražený a naopak vysoce kontrolovaný.

Cíl pro Windows Phone je tedy jasný, vklínit se mezi tyto dvě platformy, vzít si z co nejvíce toho dobrého a co nejméně toho špatného. Ballmer také neopomenul subjektivně počastovat Windows 8, Windows Phone 8 a Surface jako platformy, které od začátku fungují přesně tak jak mají („It just works“).

Jasné je, že právě události nynějších dní a nedaleké budoucnosti ukážou, zda měl šéf, který sám sebe nepovažuje za vizionáře, v tomto případě přesnější odhad. Úspěch Windows 8 lze předpokládat, Surface je zatím jeden velký otazník a v případě Windows Phone 8 nejsou zcela zajedno ani největší světoví analytici v oblasti telekomunikací. Poslední odhady společnosti Gartner hovoří o třetinovém podílu WP mezi mobilními platformami do roku 2015.

Autor je redaktorem serveru Mobilmania.cz