BigBoard spouští aplikaci CovidPass

Big Board spouští aplikaci CovidPass

Big Board spouští aplikaci CovidPass Zdroj: BigBoard

Big Board spouští aplikaci CovidPass
Big Board spouští aplikaci CovidPass
Big Board spouští aplikaci CovidPass
4
Fotogalerie

Společnost CovidPass spustila aplikaci, která prokazuje bezinfekčnost uživatele na koronavirus nebo jiné onemocnění. Aplikace se zabezpečenou databází s výsledky testů slouží v počítači nebo na mobilu jako doklad, že uživatel testem prošel a navíc v případě potřeby zajistí nejbližší testovací místo. Postupně by měla zahrnovat desítky odběrných míst s denní kapacitou přes deset tisíc testů. Stát se zatím na řešení nijak nepodílí, jeho tvůrci ale jednají o možném napojení na centrální registry.

„CovidPass je pro všechny zájemce zdarma a v současné době mají k dispozici systém pracující na webovém rozhraní. V brzké době bude ke stažení také aplikace pro všechny operační systémy chytrých mobilů. Již nyní ale mohou uživatelé i v mobilních telefonech naplno využívat všechny funkce systému,“ uvedl jednatel CovidPassu Marek Pavlas.

Aplikace po otestování uživatele vygeneruje unikátní QR kód. Pomocí něj se kontrolní orgán dostane k výsledkům testu. Vedle prokázání bezinfekčnosti a vyhledání testovacích míst aplikace poskytne i aktuální informace o platných opatřeních týkajících se jak Česka, tak zahraničí. 

Nyní aplikace podle Pavlase nemá vytvořený mechanismus, aby tvůrcům přinášela nějaké příjmy, i když do budoucna to nevyloučil. Její vytvoření a rozjezd financoval provozovatel venkovní reklamy BigBoard.

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly je systém CovidPass důležitý a efektivní nástroj pro boj s nákazou COVID-19. „Pro budoucnost, a stejně tak před hrozbou druhé vlny, je klíčové zapojit všechny chytré nástroje, které sníží riziko přenosu nákazy a umožní chod společnosti i státu bez drastických opatření. Tím je myšlena například úplná karanténa a podobně. Jsem přesvědčen, že pro boj s virovými nákazami je potřeba takového de facto imunitního pasu zcela klíčová,“ podotkl Prymula.

CovidPass spolupracuje například se společností GHC Genetics, která již nyní zajišťuje dostatečnou kapacitu pro testování. GHC tento týden otevřela své odběrné pracoviště přímo na pražském Letišti Václava Havla a je připravena pružně reagovat na aktuální epidemiologickou situaci a přidávat další odběrová místa.

CovidPass má podle tvůrců potenciál vytvořit mezinárodní standard pro proces testování a následné prokazování výsledků, umí pomoci s výběrem bezpečné destinace nebo i pomoci s otestováním v případě návštěvy rizikové destinace. Využitelný bude i pro všechny další epidemie nebo pandemie.

V Česku bylo ve čtvrtek potvrzeno 93 nových případů nemoci covid-19. Nemocných je v současnosti 2892. Od začátku epidemie zemřelo v Česku v souvislosti s koronavirem 345 lidí z celkového počtu 10 870 nakažených.