Britská policie zadržela kvůli odposlechům Brooksovou

bývalá ředitelka britské divize mediálního impéria australského magnáta Ruperta Murdocha Rebeka Brooks

bývalá ředitelka britské divize mediálního impéria australského magnáta Ruperta Murdocha Rebeka Brooks

Britská policie dnes v rámci vyšetřování aféry s odposlechy a podplácením zadržela Rebeku Brooksovou, bývalou ředitelku britské divize mediálního impéria australského magnáta Ruperta Murdocha. Informovaly o tom britské sdělovací prostředky. Její mluvčí pak oznámil, že Brooksová šla na policejní stanici z vlastní vůle, protože tam měla domluvenou schůzku, aby "pomohla policii ve vyšetřování".

„Byla to předem domluvená schůzka,“ řekl mluvčí David Wilson. Dodal, že Brooksová neměla tušení, že tam jde jen proto, aby byla zatčena.Televizní stanice Sky, která taky patří Murdochovi, uvedla, že Brooksová byla zadržena v Londýně. Policie oznámila zadržení „třiačtyřicetileté ženy“ pro podezření z „podílu na zachycování komunikace a na korupci“. Ženu nejmenovala, ale věk i to, z čeho je podezřelá, odpovídají Brooksové.

Brooksová je desátý člověk, který byl v souvislosti se skandálem zadržen. Proti nikomu z nich zatím nebylo vzneseno formální obvinění.V úterý by měla spolu s Murdochem a s jeho synem Jamesem vypovídat před parlamentní komisí, která skandál vyšetřuje.

Brooksová byla Murdochovou blízkou spolupracovnicí. V letech 2000 až 2003 byla šéfredaktorkou listu News of the World, kolem kterého teď celý skandál vznikl. Později převzala vedení dalšího Murdochova bulváru The Sun a pak stanula v čele společnosti News International, která zastřešuje celou britskou část Murdochovy mediální říše. Z této funkce pod tlakem událostí v pátek odstoupila.

Skandál propukl, když vyšlo najevo, že News of the World dával odposlouchávat celebrity, oběti zločinů, pozůstalé po obětech teroristických atentátů a po vojácích padlých v Iráku a v Afghánistánu a také platil policistům za informace. Dělo se to už v době, kdy ho vedla Brooksová.

Murdoch kvůli skandálu zastavil vydávání News of the World a musel se vzdát plánů na převzetí jedné britské televizní stanice. V sobotu a dnes formou inzerátů v britských listech požádal veřejnost o prominutí chybných kroků svých podřízených a slíbil spolupráci s vyšetřovateli. Praktiky jeho sdělovacích prostředků jsou předmětem vyšetřování i ve Spojených státech a v Austrálii.