Cambridge Analytica po skandálu s daty z Facebooku končí

Cambridge Analytica (ilustrační foto)

Cambridge Analytica (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Firma Cambridge Analytica, která získala data desítek milionů uživatelů sociální sítě facebook a využila je v rámci volebních kampaní v několika zemích, končí. Informoval o tom ve středu americký list The Wall Street Journal (WSJ), podle kterého v souvislosti se skandálem v uplynulých měsících firma ztratila řadu zákazníků a musela také čelit vysokým nákladům v souvislosti s vyšetřováním skandálu.

Cambridge Analytica pomáhala při volební kampani americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Podle britské televize Channel 4 působila například také v Česku, ale i v Nigérii, Keni, Indii či Argentině.

Kvůli skandálu už v březnu společnost zbavila funkce svého tehdejšího generálního ředitele Alexandera Nixe. V dubnu ve funkci skončil i jeho dočasný nástupce Alexander Tayler.

S odvoláním na jejího zakladatele Nigela Oakse WSJ ve středu uvedl, že kromě Cambridge Analytica končí také její britská mateřská společnost SCL Group.

Aféra kolem firmy Cambridge Analytica, která se dostala k datům 87 milionů uživatelů facebooku, citelně zasáhla i firmu Facebook, která stejnojmennou sociální síť provozuje. Ta se už za kauzu omluvila a přislíbila zavést taková opatření, která dalšímu zneužívání dat zabrání.