Časopis Týden kvůli nástupu Johna opouští zkušení novináři

Radek John

Radek John Zdroj: profimedia.cz

Příchod šéfa sněmovního bezpečnostní výboru a předsedy Věcí veřejných Radka Johna do časopisu Týden vyvolal nejen vlnu odporu či údivu ze strany politiků a médií, ale i náhlý odchod některých redaktorů samotného listu. Jen pár hodin po zveřejnění informace o Johnově angažmá podali výpověď specialistka na rozhovory Renata Kalenská a publicista Vladimír Ševela.

Podle serveru Lidovky.cz Kalenská odmítla potvrdit, že její odchod souvisí s Johnem. „Já to nebudu komentovat. Prostě jsem dala výpověď,“ citoval jí server. Vzhledem k načasování to však lze předpokládat.

Naopak Ševela, který v Týdnu pracuje už téměř pět let, souvislost s politikem Věcí veřejných potvrdil. „Důvodem mého odchodu je pan John, ale více to nechci komentovat,“ řekl Lidovkám. Svoji písemnou výpověď už předal šéfredaktorovi listu Františku Nachtigallovi.

Server uvádí, že vydavatelství Empresa Media, do jehož portfolia Týden spadá, opustí možná i další redaktoři. Kufry si údajně balí ještě tři lidé, uvedl jeden ze zaměstnanců.

Naopak hlavní komentátor časopisu Martin Fendrych zůstává. Na webu Týdne ale zveřejnil nepříliš lichotivý komentář k Radku Johnovi. Hovoří v něm o totálním neúspěchu Johna v politice a o ztrátě kreditu.

„John nemůže sedět na dvou židlích, nemůže jako novinář kontrolovat sám sebe jako politika, nemůže střílet na obou stranách barikády. Nemůže být hlídacím psem sebe sama,“ napsal Fendrych.

Bývalý novinář a nepříliš úspěšný politik Radek John nastoupil ode dneška jako vedoucí publicistiky vydavatelství Empresa Media, které patří mediálnímu magnátovi a majiteli agentury Médea Jaromíru Soukupovi. Sám John ve svém novém angažmá střet zájmů nevidí.