John střet zájmů nevidí, Klaus kroutí hlavou

Radek John (foto E15)

Radek John (foto E15) Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta

Předseda Věcí veřejných Radek John nevidí problém v tom, že zůstane poslancem a předsedou Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny a zároveň se stane šéfem investigativních novinářů v časopise Týden. To, že jsou poslanci z ostatních stran nervózní a kritizují jeho krok jako střet zájmů, považuje za pozitivní. Překvapen byl ale i prezident Václav Klaus, který prý automaticky předpokládal, že John jako poslanec skončí.

„Ti politici, kteří kradli a dělali podvody, se bojí oprávněně. Čím víc se budou bát, tím lépe pro nás. Špinavosti, o kterých vím a na které přijdu, budu publikovat,“ prohlásil John. Uvedl, že dostal řadu nabídek pracovat v médiích, s nimiž má 30letou praxi. Pouze v Týdnu, který vydává Empresa Media, dostal možnost nejen psát, ale ovlivňovat tým spolupracovníků a vytvářet nové projekty. „A především psát o tom, co považuji za důležité. Budu odkrývat krádeže a zákulisní machinace. Považuji to za přínosné pro republiku,“ řekl John.

Otevřeně připustil, že může mít jako poslanec proti ostatním novinářům konkurenční výhodu v přístupu k informacím. „Chodí za mnou lidé, kterým se nelíbí, že se různé kauzy nevyšetřují. Mají různé možnosti, jak je popohnat, ale když mi řekli, že všechno udělali a nikdo o tom nechce ani psát, rozhodl jsem se, že to začnu dělat já. To je poslední článek. Přišel jsem do politiky, abych odkrýval korupci a tohle je jeden z nástrojů. V demokratické republice není síla, která by mi v tom mohla zabránit,“ uvedl John, který odkázal na další poslance, kteří publikují na blozích, nebo komentují dění ve sněmovně.

Ohradil se proti nařčení, že by zveřejňoval a využíval informace, které podléhají režimu utajení. „Takové samozřejmě nepoužiju. Nicméně jednání bezpečnostního výboru jsou veřejná a každý novinář na ně může přijít. Za mého působení se stalo pouze dvakrát, že jsme je udělali na pět minut neveřejné. Takové informace jsem samozřejmě nikde nepoužil,“ řekl John.

S vydavatelstvím podepsal autorskou smlouvu a tvrdí, že se mu od ledna otevře více prostoru pro novinářskou práci, protože už nebude na volební konferenci znovu kandidovat na předsedu strany. „O Věcech veřejných však psát nebudu, takové články by mi nikdo ani nevěřil,“ doplnil.

Johnovo rozhodnutí zůstat v politice vyvolalo bouřlivé reakce. Například šéf poslanců TOP 09 Gazdík vyzval Johna ke složení mandátu. Lídr VV by měl skončit v čele branného výboru, prý byl dlouhodobě nekompetentní.

Prezident Klaus se ve své reakci ale zdržel komentáře, zda je formálně možné obě profese kombinovat.“Když mi to píplo jako sms na můj mobilní telefon, tak jsem si ve své nevinnosti říkal, koho ty VV postaví, koho mají v řadě, aby nastoupil na jeho místo do Poslanecké sněmovny, neboli když jsem tu zprávu četl, tak mě ani ve snu nenapadlo, že bude pokračovat v práci poslance,“ řekl Klaus.