Češi utratili za videohry 2,2 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Český herní průmysl si loni udržel stabilní objem. Hráči utratili za videohry a herní konzole přes 2,2 miliardy korun, v meziročním srovnání o zanedbatelných 13 milionů více. Tempo růstu se výrazně snížilo – loni činilo 0,6 procenta, o rok dříve pak 17 procent. Vyplývá to z dat Asociace herního průmyslu, která sdružuje Sony, Microsoft, Electronic Arts a Conquest Entertainment.

„Za nižším růstem herního průmyslu vidíme především rostoucí digitální distribuci, která se do výše uvedených čísel nezapočítává, stejně jako snížení prodejních cen herních konzolí a her, ke kterému v roce 2011 došlo,“ uvedl šéf asociace Michal Valkoun. Čísla zahrnují útraty za hry pro počítače, herní konzole PlayStation 2 a 3, Wii a Xbox 360 a kapesní konzole 3DS, DSi a PSP, stejně tak jako za prodeje samotných herních zařízení mimo PC.

Nejprodávanějšími hrami se loni podle výzkumu GfK Czech staly Battlefield 3, FIFA 2012, The Elder Scrolls V a Call of Duty: Modern Warfare 3. Konkrétní prodejní čísla nebyla uvedena. Podle stejného výzkumu si u tuzemských hráčů udržely popularitu akční, sportovní a RPG (na hrdiny) hry.

Herní branže v loňském roce zlepšila pozici v široké paletě zábavního průmyslu. Kupříkladu hudební průmysl klesl o 16 procent na 300 milionů korun. Útraty za lístky do kina se loni snížily o 19 procent na 1,21 miliardy korun.

Solidní prodeje lákají do odvětví investory. V loňském roce například manželé Bakalovi vytvořili společnost Prague Game Studios, která bude distribuovat herní tituly vývojářského týmu Warhorse. Výše investice se odhaduje na 70 milionů korun.