Česká televize pracuje na hybridním vysílání

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Česká televize udělá v roce 2012 první krok k hybridnímu televiznímu vysílání, které umožňuje různé doplňkové služby, například možnost hlasování v pořadech či přístup do videoarchivu ČT pomocí dálkového ovladače. V souvislosti s ukončením analogového pozemního vysílání to uvedla ředitelka nových médií ČT Pavlína Kvapilová.

Jako první v souvislosti s hybridním televizním vysíláním ČT na jaře 2012 spustí teletext HD. „Bude to nejdříve na satelitu,“ uvedla Kvapilová. Oproti současnému televiznímu teletextu bude přehlednější.

Pro jeho spuštění bude potřeba hybridní (HbbTV) set-top box. Lidé, kteří budou mít televizor s připojením přes internet, získají podle Kvapilové postupem času možnost přehrávat si i video.

„Přinese podstatně modernější grafickou úpravu, intuitivní a jednoduché ovládání,“ vyjmenovávala Kvapilová přednosti nového teletextu. Ten svým vzhledem trochu připomíná webovou stránku.

V příštím roce chce ČT spustit i další aplikace pro hybridní televize. Budou se týkat například mistrovství světa v hokeji, které umožní v průběhu utkání sledovat různé statistiky či informace o hráčích.

S koncem analogového vysílání, které dnes Česká televize vypnula, a s rozvojem digitálního vysílání jsou spojené i další plány rozvoje veřejnoprávní televize. Jedním z nich je spuštění nového kanálu zaměřeného na děti. „Chceme se dostat více do regionů. Přemýšlíme o regionálním děleném vysílání v menších celcích než dnes,“ řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Bude se také pokračovat v digitalizaci archivu či rozvoji vysílání v HD rozlišení. „Zvažujeme hodně vysílání DVB-T2, protože to v tuto chvíli není pro Českou televizi ekonomicky příliš výhodné,“ řekl Dvořák.