Český výrobce 3D tiskáren Prusa Research zvyšuje prodeje. Obrat firmy vzrostl desetinásobně

Prusa Research

Prusa Research Zdroj: Prusa Research

Prusa Research
Prusa Research
Prusa Research
4
Fotogalerie

Obrat české firmy, která patří ke globálním průkopníkům 3D tisku, vzrostl za dva roky z 24 milionů na téměř miliardu korun.

Pražská společnost Prusa Research zažívá boom v prodeji svých 3D tiskáren. „Momentálně jich vyrábíme šest tisíc měsíčně, před rokem to bylo kolem tisícovky,“ uvedl partner ve firmě Ondřej Průša. Kvůli prudkému nárůstu výroby podnik nabral stovku nových zaměstnanců, má jich už přes 150.

Podnik se umístil na třetím místě v žebříčku padesáti nejrychleji rostoucích technologických firem střední a východní Evropy, který sestavuje společnost Deloitte. Obrat firmy Prusa Research vzrostl loni na 241 milionů korun z předloňských 24 milionů, tedy desetinásobně.

„Letos čekáme, že se obrat přiblíží miliardě korun,“uvedl Průša. Firma si hodně slibuje od nové tiskárny MK3, kterou před několika dny představila na veletrhu v New Yorku. Předchozího modelu MK2 se dosud prodalo třicet tisíc.

„Stal se nejvyhledávanější stolní 3D tiskárnou,“ uvedl odborný portál all3dp.com, který letos zařadil českou firmu mezi deset nejinovativnějších výrobců 3D tiskáren na světě. Firma Prusa Research, která obchoduje ve 120 zemích, prodává své výrobky přímo bez prostředníků.

Technologie na strmém vzestupu
Objem světového trhu v oblasti 3D tisku loni přesáhl třináct miliard dolarů při zhruba třicetiprocentním meziročním růstu. Podle portálu investingnews.com může v roce 2022 přesáhnout třicet miliard dolarů. Mezi velké hráče patří společnosti 3D Systems, ExOne, Hewlett-Packard nebo Organovo.