Číňané si předplácí Hollywood, studio Paramount Pictures inkasovalo miliardu dolarů

Paramount Pictures ilustrační

Paramount Pictures ilustrační Zdroj: Nickelodeon Wiki

Dolary, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Hollywoodské filmové studio Paramount Pictures z mediální skupiny Viacom přijme od dvou čínských filmových společnosti Shanghai Film Group (SFG) a Huahua Media miliardu dolarů (zhruba 25 miliard korun). Podle dohody uzavřené v noci na pátek získá nejstarší americké filmové studio nejméně na tři roky peníze na nové filmy a snadný přístup do Číny.

SFG a Huahua Media budou v příštích třech letech financovat 25 procent všech filmů Paramountu s možností prodloužení dohody o jeden rok. Pro Paramount, který se snaží o oživení a restrukturalizaci, dohoda znamená zajištění finanční stability a potřebných zdrojů, aniž by musel změnit vlastníka. Je to také první významný krok šéfa studií Brada Greye od doby, kdy se bývalý ředitel Viacomu Philippe Dauman loni snažil prodat téměř poloviční podíl ve studiu čínskému konglomerátu Dalian Wanda Group.

Dauman odešel z Viacomu loni v srpnu, když prohrál bitvu o kontrolu nad firmou s jejími největšími akcionáři Shari a Sumnerem Redstoneovými. Nahradil jej tehdejší šéf mezinárodní divize Viacomu Bob Bakish.

Dohoda je další ze série transakcí, v nichž se čínští investoři domluvili na finanční spolupráci s americkými filmovými společnostmi, aby získali podíl na hollywoodské filmové produkci. S čínskými firmami se na financování filmové produkce nebo na posílení jejich přístupu na čínský trh dohodla studia Warner Bros, Walt Disney, Dreamworks, Lionsgate a STX Entertainment.

Loni Dalian Wanda vynaložila 3,5 miliardy dolarů na převzetí kontrolního podílu v americkém studiu Legendary Entertainment. Paramount už předloni spolupracoval s čínskou Alibaba Pictures Group na propagaci filmu Mission Impossible - Národ grázlů na čínském trhu.

Paramount bude nyní díky dohodě moci točit filmy v Číně, řekl šéf studia Brad Grey. Podle něj bude moci Paramount zvýšit výrobu filmů na 15 až 17 ročně. V minulých letech za Daumana klesl počet nových filmů studia až na osm ročně.