Čínská Huawei chce získat část českého T-Mobilu

Huawei

Huawei Zdroj: profimedia.cz

Čínská společnost Huawei Technologies chce od společnosti T-Mobile Czech Republic získat část firmy, která se zabývá plánováním telekomunikační infrastruktury pro mobilní síť nebo projektovým řízením výstavby telekomunikační infrastruktury a její údržbou. Vyplývá to z údajů na webu antimonopolního úřadu, který případ posuzuje. Huawei bývá na Západě kritizována za to, že funguje netransparentně.

ÚOHS zahájil správní řízení začátkem září. Transakci by měl povolit do jednoho měsíce. Bude posuzovat oblast plánování telekomunikační infrastruktury pro mobilní síť a projektové řízení výstavby a údržby telekomunikační infrastruktury pro pevnou i mobilní síť.

Huawei založil v roce 1987 její generální ředitel Žen Čeng-fej poté, co byl propuštěn z čínské armády. Firma letos sesadila švédskou firmu Ericsson z pozice světové jedničky ve výrobě telekomunikačního vybavení.

V Evropě si Huawei získala renomé – podílí se na více než polovině chystaných 4G sítí a populární jsou i její chytré telefony za nízké ceny. Čínské firmě se daří rozhýbávat konkurenci na trhu.

Kvůli vojenské minulosti šéfa společnosti a malé otevřenosti ale čelí na Západě i nedůvěře. Spekuluje se i o možnostech využití firmou budovaných mobilních sítí ke špionáži.

Někteří kritici Huawei dokonce tvrdí, že Čína skrz firmu buduje ve světě sítě, které v případě eventuálního konfliktu může vyřadit z provozu a znemožnit svým protivníkům možnost komunikace. Západním vládám také vadí štědré dotace a výhodné půjčky, kterých se firmě dostává od státu.

I na Huawei Technologies ale dopadá světové ekonomické zpomalení. Za šest měsíců letošního roku firmě klesl provozní zisk o 22 procent na 8,79 miliardy jüanů (29,2 miliardy korun).

Společnost působí na českém trhu od roku 1996. K letošnímu 30. červnu obsluhovala téměř 5,4 milionu mobilních zákazníků, a zůstává tak jedničkou na českém mobilním trhu.