Čínská odpověď na ChatGPT. Alibaba představí svůj model umělé inteligence Tongyi Qianwen

Kanceláře Alibaby v Pekingu

Kanceláře Alibaby v Pekingu Zdroj: Reuters

Čínský internetový gigant Alibaba získal souhlas čínských regulačních orgánů a na trh uvede svůj model umělé inteligence nazvaný Tongyi Qianwen. Píše to agentura Reuters. Čínské úřady v poslední době zvýšily podporu společností, které vyvíjejí AI, protože tato technologie se dostává do centra soutěžení se Spojenými státy.

Dohody o spolupráci na trénování vlastních velkých jazykových modelů (LLM) nebo vývoji aplikací jazykových modelů založených na Tongyi Qianwen uzavřely mimo jiné společnosti OPPO, Taobao, DingTalk či univerzita v Če-ťiangu, napsala na sociální síti WeChat divize Alibaba Cloud Intelligence. V příspěvku také uvádí, že v blízké budoucnosti veřejnosti zpřístupní zdrojový kód velkého jazykového modelu pro bezplatné komerční využití.

Video placeholde
Jazykový model ChatGPT je hitem. Umělá inteligence umí stvořit přirozený text • Videohub

Začátkem tohoto týdne odstoupil z funkce šéf cloudové divize společnosti Alibaba, bývalý generální ředitel skupiny Daniel Zhang. Nahradil ho nově dosazený generální ředitel Eddie Wu. Ten v úterý v interním dopise zaměstnancům sdělil, že AI bude středobodem budoucí strategie společnosti. „Umělá inteligence bude v příštím desetiletí nejvýznamnějším činitelem změn ve všech odvětvích,“ napsal v dopise.

Společnost Alibaba poprvé představila svůj model umělé inteligence Tongyi Qianwen v dubnu. Název modelu lze přeložit jako „hledání pravdy kladením tisíce otázek“. Technologii hodlá čínská společnost integrovat do všech svých obchodních aplikací.