Čína se pomocí umělé inteligence snaží ovlivňovat americké voliče, tvrdí Microsoft

Čínská vláda se podle Microsoftu snaží ovlivnit výsledek amerických voleb. Používá k tomu AI a falešné účty na sociálních sítích.

Čínská vláda se podle Microsoftu snaží ovlivnit výsledek amerických voleb. Používá k tomu AI a falešné účty na sociálních sítích. Zdroj: Ilustrace E15

Výzkumníci americké technologické společnosti Microsoft ve čtvrtek oznámili, že zřejmě odhalili síť falešných účtů na sociálních sítích ovládaných Čínou. Peking se podle nich jejich prostřednictvím snaží ovlivňovat americké voliče, a to i pomocí umělé inteligence (AI). Informovala o tom agentura Reuters.

Výzkumníci Microsoftu neuvedli, kterých sociálních sítí se čínská operace týkala, ale snímky obrazovky v jejich zprávě ukazovaly příspěvky z něčeho, co podle Reuters vypadalo jako platformy Facebook a X (dříve Twitter).

Společnost ve zprávě poskytla omezené příklady nedávné aktivity a podrobně nevysvětlila, proč výzkumníci přisuzují příspěvky Číně. Mluvčí Microsoftu řekl Reuters, že výzkumníci použili „mnohostranný atribuční model, který se opírá o technické, behaviorální a kontextové důkazy“.

Čínská operace začala využívat technologii generativní umělé inteligence přibližně letos v březnu k vytváření politicky zabarveného obsahu v angličtině a k napodobování amerických voličů, uvedl Microsoft.

Termínem generativní AI jsou označovány systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokáží vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele. Do povědomí široké veřejnosti se dostaly zejména díky zpřístupnění chatovacího programu ChatGPT loni na podzim.

VIDEO: Jak funguje ChatGPT:

Video placeholde
Jazykový model ChatGPT je hitem. Umělá inteligence umí stvořit přirozený text • Videohub

Nový obsah je mnohem „poutavější než neohrabané vizuály v předchozích operacích čínských aktérů, které se spoléhaly na digitální kresby, koláže ze snímků z fotobank a další ruční grafické návrhy,“ míní výzkumníci.

Mluvčí Microsoftu uvedl, že účty se snažily „působit jako americké tím, že uváděly svou veřejnou polohu na území Spojených států, zveřejňovaly americká politická hesla a sdílely hashtagy týkající se domácích politických témat“.

Microsoft ve zprávě také upozornil na napjaté prostředí, které panuje na sociálních sítích v době, kdy se Američané připravují na prezidentské volby v roce 2024. Americká vláda obvinila Rusko z vměšování do voleb v roce 2016 prostřednictvím tajné kampaně na sociálních sítích. Informovala i o následných snahách Číny či Íránu ovlivňovat voliče.

Mluvčí čínského velvyslanectví ve Washingtonu uvedl, že obvinění Číny z používání umělé inteligence k vytváření falešných účtů na sociálních sítích jsou „plná předsudků a zlomyslných spekulací“. Peking se podle něj zasazuje o bezpečné používání AI.