Čipová krize dál drtí české firmy. Musejí odkládat výrobu a zdražovat

Elektronický čip

Elektronický čip Zdroj: Pixels

Výroba elektronických čipů, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Čipová krize zdaleka neskončila a postihuje i české firmy. Některé z nich musejí odkládat uvedení produktů na trh. Lockdowny v několika městech v Číně mají dopady na části dodavatelských řetězců. Válečný konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem zase hrozí nedostatkem vzácných plynů nutných k čipové produkci.

„Situaci bych se nebál označit za šílenou. Dodací lhůty čipů od námi používané šanghajské firmy Espressif jsou půl roku a více. Snažíme se nakupovat přes všechny dostupné kanály,“ sdělil deníku E15 Michal Máslík, spoluzakladatel firmy Circadia Technologies, která do USA dodává přístroje pro monitoring pacientů.

Správce národní internetové domény CZ.NIC bude muset kvůli nedostatku čipů odložit vydání nové generace bezdrátového routeru Turris Omnia plánované na konec letošního roku. Toto výkonné Wi-Fi zařízení vyráběné v Lanškrouně kupují například poskytovatelé internetu a prodává se v desítkách tisíc přístrojů. CZ.NIC loni zaznamenal dvouapůlnásobný růst prodejů a chce Turris vyčlenit do samostatné firmy.

Proč je globální nedostatek čipů?

Video placeholde
• Škoda

„Situace s komponenty je složitá a kolem hardwaru se dá velice těžko plánovat,“ konstatoval technický ředitel Turrisu Michal Hrušecký. Dodavatelé jsou dle jeho slov schopní zrušit nasmlouvané objednávky nebo několikanásobně zvýšit cenu. „Problematické jsou zejména Wi-Fi moduly a procesory,“ dodal Hrušecký.

„Máme poptávky, ale nemáme produkty, protože nejsou díly. Když najdeme zákazníka, který chce větší objemy, což znamená několik tisíc routerů nad naše původní plány, jsou dodávky komponent asi padesát týdnů. To už pak zákazník nechce,“ doplnil ředitel Turrisu Petr Palán.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!