ČRa spustí testy zemské placené televize. Kdo obsadí obrazovky, zatím tají

Televizi
nezmění technologie, ale obsah

Televizi nezmění technologie, ale obsah

České Radiokomunikace (ČRa) ve své regionální síti spustí na podzim zkušební vysílání první placené televize v pozemním digitálním vysílání. Na konferenci Digimedia to uvedl manažer pro rozvoj služeb a strategie firmy Marcel Procházka s tím, že zároveň bude testovat i hybridní vysílání označované jako HbbTV, v němž se kombinuje televizní vysílání s širokopásmovým internetem.

V sítích pro zemské televizní vysílání (označované zkratkou DVB-T) lze dosud sledovat jen volně naladitelné stanice. Přístup k placeným kanálům vede přes satelit, kabelové sítě a internet.

„Placená platforma v pozemním vysílání má velký potenciál,“ řekl Procházka. To je podle něj možné vidět i ve státech jako Maďarsko, kde je kabelová a satelitní televize výrazně rozšířenější než v Česku, a přesto se placené pozemní televizi velmi daří. V květnu také firma Towercom spustila síť s placenými stanicemi na Slovensku. Procházka ovšem nesdělil, která z tuzemských stanic by se do testů mohla zapojit. V úvahu přichází například Nova Sport, která jako jediná z vlastních stanic Novy není přístupná zdarma a nevysílá přes pozemní vysílače.

„Prioritou CET 21 je zpřístupnit vysílání stanic skupiny Nova co nejvyššímu počtu diváků, a to napříč všemi platformami. Jednání s konkrétními operátory však komentovat nebudeme,“ konstatoval mluvčí Novy Jan Strouhal.