ČT dá za sportovní přenosy 400 milionů

Nejvýraznějším olympijským symbolem jsou propojené kruhy

Nejvýraznějším olympijským symbolem jsou propojené kruhy Zdroj: Profimedia.cz

Přenosy z velkých sportovních akcí pořádně provětrají pokladnu České televize (ČT). Jen letos zaplatí televize za práva k vysílání sportovních akcí přes 394 milionů korun. To je druhá nejvyšší částka za poslední roky. Loni Kavčí hory daly za velké sportovní přenosy skoro 407 milionů. Vyplývá to z materiálu ČT, který má deník E15 k dispozici.

Veřejnoprávní stanice má nakoupena práva k mistrovství světa v kopané 2014, šampionátům v hokeji 2012 až 2014, letním olympijským hrám v Londýně, Lize mistrů 2011 až 2012 nebo k hokejové Extralize až do roku 2013. Celkem televize za tato práva zaplatí spolu se splátkami v následujících letech téměř 960 milionů korun (předloni to bylo 1,1 miliardy).

„Jen olympijské vysílání včetně práv a nákladů na prezentaci bude stát 70 až 90 milionů korun,“ upozornil ředitel ČT Petr Dvořák. Televize bude po dobu londýnské olympiády vysílat dva HD kanály v digitální síti 3 (České Radiokomunikace) a 4 (Digital Broadcasting).

Ani splátky v následujících letech, vyplývající z uzavřených smluv, nebudou nízké. V příštím roce budou činit 293 milionů a v roce 2014 více než 228 milionů korun. A to za předpokladu, že ČT nedokoupí žádná další práva.

Sportovní přenosy tvoří v celém balíku zakoupených práv největší položku. Za práva na ostatní pořady ČT letos zaplatí 125 milionů, splátky stávajících smluv budou činit dalších 11 milionů korun.