ČT vyplatila manažerům 102 milionů

Šéf ČT Petr Dvořák

Šéf ČT Petr Dvořák Zdroj: CTK/Vit Simanek

Zatímco stát platy svých zaměstnanců v posledních letech přiškrtil, veřejnoprávní Česká televize na zaměstnancích – alespoň pokud jde o řídící pracovníky – příliš nešetří. Za pět let se mzdové náklady na vrcholové televizní manažery zvýšily o více než 47 procent.

Jak vyplývá z interních dokumentů televize, které má deník E15 k dispozici, ještě v roce 2007 stačilo na odměny ředitelů, šéfredaktorů či šéfdramaturgů na prvním a druhém stupni řízení 69,4 milionu. Loni to bylo už 102,1 milionu, o 33 milionů korun více.

Velká část nárůstu od roku 2007 jde na vrub rostoucímu počtu manažerů a šéfredaktorů na Kavčích horách. Zatímco do prvního a druhého stupně řízení spadalo před pěti lety 63,25 pracovníka, loni to bylo o devět více. Prudký nárůst vyplácených peněz nastal již za předchozího ředitele ČT Jiřího Janečka v roce 2009, kdy se objem financí pro manažery meziročně zvýšil z 84 na 104 milionů korun.

Televize tyto pohyby v uplynulých letech přičítá nové organizační struktuře a obecnému zvyšování platů. „Růst mezd vyplýval z několika faktorů: ze změn organizační struktury, zvýšení počtu zaměstnanců na prvním stupni řízení, narostl také počet zaměstnanců na druhém stupni řízení v oblasti programu, a obecně z nárůstu mezd. V loňském roce rovněž došlo k výměně managementu, což vedlo k výplatě některých položek mzdy odcházejícím zaměstnancům,“ uvedla mluvčí ČT Michaela Fričová.

Čtěte také:

Omezení investic vylepšilo hospodaření ČT

Do dvou let ke čtyřem současným kanálům ČT mohou přibýt další dva

TV Barrandov snížila ztrátu

Nový ředitel ČT slíbil ve svém kandidátském projektu zeštíhlení řídících struktur. Zatím to ale platí spíše jen pro první stupeň řízení, kde Dvořák snížil počet ředitelů z patnácti na jedenáct. Loni a letos ale nabobtnal druhý stupeň řízení.

„Výrazně se změnila oblast vývoje programu a nových formátů a výroby, kde přibylo osmnáct řídících pracovníků. Zřízení systému tvůrčích producentských skupin a jmenování kreativních producentů přinesl nárůst o dvanáct osob v oblasti vývoje. Zároveň je tento nárůst dán i tím, že některé pozice, které byly v ČT loni zařazeny do třetího stupně řízení, jsme letos převedli do druhého. Nedošlo tedy k faktickému zvýšení počtu lidí, pouze ke resystematizaci řídících pozic,“ doplnila Fričová.

Zajímavé je i srovnání platů v televizi s dalšími obory. Kupříkladu ředitel Petr Dvořák bere 200 tisíc korun měsíčně (o něco méně než Janeček) plus má nárok na roční bonus až dva miliony korun. Průměrný loňský plat vedoucího pracovníka ČT přesahoval 1,41 milionu korun, což dělá 117,7 tisíce korun měsíčně. Podle statistiky Českého statistického úřadu to odpovídá průměrnému platu vedoucích pracovníků v peněžnictví a pojišťovnictví. Ti loni brali průměrně 117,6 tisíce korun za měsíc.