ČTÚ přidělí licence na rychlý mobilní internet v únoru. Čeká 8,5 miliardy

LTE

LTE Zdroj: Mobilmania.cz

Operátoři by mohli získat licence na rychlý mobilní internet od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) během února, kdy je úřad vyzve k zaplacení částek za kmitočty vydražené v loňské aukci. Za frekvence stát získá celkem 8,5 miliardy korun.

V současnosti úřad vrací až půlmiliardové kauce neúspěšným uchazečům v aukci, firmám Sazka Telecommunications a Revolution Mobile. Zároveň zjišťuje, zda operátoři stáhli své stížnosti, které podali na podmínky aukce k Evropské komisi. Podle neoficiálních informací tam podání od firem stále jsou.

Část z kmitočtů v pásmech 1800 MHz a 2600 MHz, které se v aukci neprodaly, chce ČTÚ znovu nabídnout ještě letos. O formě jejich prodeje by měl mít jasno do konce prvního čtvrtletí. „Možností prodeje je mnoho. Od vyhrazení pro nový subjekt až po efektivní přidělení stávajícím operátorům, tedy otevření výběrového řízení pro všechny,“ uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák. Prodávat se letos budou i kmitočty v pásmu 3600 MHz.

Podle předpokladu ČTÚ začnou operátoři po přidělení licencí s urychleným budováním sítí a splní rozvojová kritéria ještě před závaznými termíny. Operátoři by měli také zveřejnit velkoobchodní nabídky, aby sítě LTE mohly využívat i virtuální operátoři, podobně jako sítě GSM a 3G v loňském roce.

Kde budou optické sítě?

V první polovině letošního roku by měl úřad předložit program podpory budování optických sítí na základě mapování z loňského roku. Na výstavbu sítí by mohl stát přispět ze státního rozpočtu, případně by jej mohly podpořit prostředky z operačního programu EU. V souladu se strategií Digitální Česko by měl také vznikat registr pasivní infrastruktury, který by umožnil efektivnější budování nových sítí.

Do poloviny roku 2014 chce ČTÚ vytvořit návrh strategie, regulace a ochrany práv spotřebitelů v letech 2015 až 2018. Úřad chce také vytvořit záměr nakládání s druhou digitální dividendou a plán případné migrace na televizní standard DVB-T2.