Čtvrtletní výsledky Applu zbouraly odhady analytiků. Akcie jsou na rekordu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Apple

Americká společnost Apple hospodařila v minulém čtvrtletí svého fiskálního roku s čistým ziskem 7,31 miliardy dolarů (asi 126,4 miliardy korun), což je meziroční nárůst o téměř 125 procent. Tržby se zvýšily o 82 procenta na 28,57 miliardy dolarů (asi 494,1 miliardy dolarů. V obou případech je to vysoko nad očekáváním analytiků a mnohem více, než se čekalo, Apple překvapil i vysokým prodejem přístrojů iPad.

S dalším růstem Apple ještě počítá a management předpokládá, že v budoucnu firma zaznamená nejvýraznější růst v Asii, převážně v oblasti širší Číny, kam patří i Hongkong a Tchaj-wan. Tam totiž Apple zvýšil tržby šestinásobně na 3,8 miliardy dolarů (asi 65,7 miliardy korun). V celé oblasti Asie a Tichomoří pak tržby ve čtvrtletí vzrostly na více než trojnásobek a dosáhly 6,3 miliardy dolarů (téměř 109 miliard korun).

„Pevně věřím, že jsme tam teprve na začátku,“ poznamenal šéf Applu Tim Cook. „Myslím, že pro společnost Apple jsou tam vynikající příležitosti,“ dodal.

Firma překvapila i pokud jde o prodej tabletů iPad. Těch během čtvrtletí prodala 9,25 milionu. Od loňského dubna, kdy se tablety poprvé objevily na trhu, už jich Apple prodal téměř 29 milionů. Mobilních přístrojů iPhone se prodalo 20,34 milionu, zatímco na trhu se počítalo s počtem od 17 milionů do 18 milionů. Apple si tak na trhu chytrých mobilních telefonů podle analytiků zajistil solidní náskok proti rivalům, což je Nokia a Samsung, a je na prvním místě.

Zisk na akcii ve třetím fiskálním čtvrtletí, které skončilo 25. června, vystoupil na 7,79 dolarů, zatímco ve stejném období loni činil 3,51 dolarů. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters v průměru očekávali, že zisk na akcii dosáhne 5,85 dolarů a tržby 24,99 miliardy dolarů.

Prodej počítačů Mac rostl jen o 14 procent

U ostatních produktů už byl růst prodeje méně impozantní než u tabletů, i tak ale pokračoval relativně svižným tempem. Prodej počítačů Mac vzrostl o 14 procent na 3,95 milionu, což je nejslabší čtvrtletní růst za poslední dva roky.

Firma zveřejnila výsledky až po skončení úterního obchodování, během něhož akcie firmy zpevnily o 0,8 procenta. Po zveřejnění výsledků nicméně akcie v elektronických systémech přidaly až sedm procent, a vystoupily tak na historické maximum 405 dolarů. Apple tak během dneška pomohl k růstu rovněž akciím mnoha technologických firem v Asii a postaral se o příznivou náladu na světových burzách.

Spekulace o Jobsově následnictví měly prý jen otestovat trh

Akcie Applu se tak zcela zotavily z propadu, který utrpěly v reakci na zprávy o dalších zdravotních potížích zakladatele Steva Jobse. Ten v lednu odešel na další zdravotní dovolenou. Americký list The Wall Street Journal dnes napsal, že někteří členové řídícího týmu Applu se v této souvislosti zabývali myšlenkou Jobsova následnictví a oslovili personální specialisty. Ve skutečnosti ale prý jen sondovali trh, než že by skutečně hledali novou tvář do čela řídícího týmu. Není přitom jasné, zda členové řídícího týmu jednali sami za sebe, anebo měli pověření celé správní rady. Jobs prý listu e-mailem odpověděl, že si myslí, že „je to hovadina“.

Apple stabilně vykazuje lepší výsledky, než trh očekává. Část analytiků však upozorňuje, že firma své vlastní odhady nestaví nad odhady analytiků, takže odhady trhu se jí překonávají snáze. Apple má v nadcházejících měsících uvést na trhu nový iPhone, patrně někdy na podzim. To by mělo firmě také pomoci upevnit si pozici vůči dalším konkurentům, k nimž patří i Google a Research in Motion.

Pokud by se vycházelo s ceny akcií 400 dolarů za kus, pak tržní hodnota firmy dosahuje 369,9 miliardy dolarů (asi 6,4 bilionu korun). Apple se tak přiblížil největší americké společnosti Exxon Mobil, jejíž tržní hodnota v současné době činí téměř 412 miliard dolarů (asi 7,1 bilionu korun).