Další návrh z Bruselu: Roboti by měli platit sociální pojištění

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Návrh Evropského parlamentu chce pracovní roboty klasifikovat jako „elektronické osoby“, přičemž jejich majitelé za ně budou muset platit sociální pojištění. Tento krok by měl pomoct při řešení budoucí otázky chybějících pracovních míst, které dříve zastávali lidé a nyní je nahrazují roboti, informuje The Verge.

Zákon po podnicích požaduje, aby přiznaly ušetřené peníze za sociální pojištění a mimo to by měla vzniknout „European robotics agency“, která bude poskytovat technické, etické a regulační posudky. Návrh má mnoho odpůrců nejen v parlamentu, ale také u firem, které se výrobou robotů zabývají nebo je využívají.

K automatizaci dochází především na výrobních linkách, v příštích desetiletích by ale roboti mohli nahradit i jiná pracovní místa a je potřeba, abychom byli i legislativně připraveni.

Na podobné kroky je podle kritiků příliš brzy a mohl by se tím zbytečně zpomalit technologický vývoj. Patrick Schwarzkopf, generální ředitel podniku VDMA, říká, že prezentované scénáře s roboty mohou nastat v horizontu padesáti, ale ne deseti let, jak je navrhováno.

Celý článek Roboti by měli platit sociální pojištění čtěte na Živě.cz