Další zájemce o Mladou frontu. Kolem insolventního vydavatelství krouží Jaromír Soukup

Vydavatelství Mladá fronta je v úpadku, rozhodl soud.

Vydavatelství Mladá fronta je v úpadku, rozhodl soud. Zdroj: E15

Vydavatelství Mladá fronta je v úpadku, rozhodl soud.
Šéf Barrandova a moderátor Jaromír Soukup v jednom ze svých pořadů
Jaromír Soukup
Šéfovi TV Barrandov přivezl prezident na jeho oslavu jako dárek hodinky. A vystoupil se vřelým, přátelským projevem
Na oslavu dorazil i Jan Bendig
6
Fotogalerie

Majitel televize Barrandov Jaromír Soukup chce koupit vydavatelství Mladá fronta, které je v insolvenci a hrozí mu konkurz. Odkup nabízí prostřednictvím firmy Empresa Media, která patří k největším vydavatelstvím a Soukup v ní drží těsnou většinu, napsal server Ihned.cz.

„Rozhodl jsem se předložit prostřednictvím mnou ovládané společnosti Empresa Media následující nabídku na pomoc při reorganizaci Mladá fronta a následující odkup jejího závodu, či vybraných aktiv,“ napsal Soukup v dokumentu zveřejněném v insolvenčním rejstříku.

Empresa už oslovila některé věřitele a nabídla jim odkup jejich pohledávek. Vydavatelství nabízí obchodní spolupráci „s využitím našich obchodních kontaktů a zákazníků, která by okamžitě přinesla společnosti nové obchodní zakázky a stabilizovala by její obrat a cash flow“, uvadí firma.

Empresa Media by se pak podle Soukupa měla podílet na přípravě reorganizačního plánu, který by byl postavený buď na prodeji firmy jako celku, nebo jeho částí. Během reorganizace je také ochotný poskytnout finanční prostředky tak, aby zůstal zachovaný její provoz.

Zájemců o Mladou frontu je ovšem více. Miliardář Radovan Vítek a jeho CPI Property Group vydavatelství v březnu poskytli nouzové financování a zároveň dali najevo záměr Mladou frontu převzít.

Provozní úvěr nabízela i skupina Czechoslovak Group zbrojaře Michala Strnada. „Situaci vydavatelství Mladá fronta sledujeme, ale v současnosti o investici do něj neuvažujeme,“ řekl pro Ihned.cz mluvčí skupiny Andrej Čírtek.

Empresa Media vedle televize Barrandov vlastní například časopis Týden, Sedmička a několik dalších life-stylových časopisů a webů. Soukup má ve firmě těsnou většinu, zbytek patří společnosti Rainbow Wisdom Investment, kterou ovládá čínský státní koncern CITIC.

Vydavatelství Mladá fronta je od poloviny února v úpadku. Věřitelé přihlásili k soudu pohledávky za téměř 76 milionů korun. V insolvenčním řízení českobudějovický soud svolal další jednání na 15. května. Mladá fronta je spojovaná s podnikatelem Františkem Savovem, který už řadu let žije v Londýně. V Česku je obviněný z rozsáhlých daňových podvodů. Savov v minulosti majetkové vazby popíral a ani v obchodním rejstříku u žádné firmy uveden není. Loni v prosinci v rozhovoru s DVTV uvedl, že v Česku vlastní desítky firem.