Deutsche Telekom zvýšil zisk o téměř deset procent, pomohly USA

Centrála koncernu Deutsche Telekom v Bonnu

Centrála koncernu Deutsche Telekom v Bonnu Zdroj: CC BY-SA 3.0: Qualle, Wikimedia

Německé telekomunikační skupině Deutsche Telekom se v posledním čtvrtletí dařilo. Provozní zisk vzrostl o 9,5 procenta na 4,44 miliardy eur (121,7 miliardy korun). Hospodaření podpořila hlavně americká divize T-Mobile US. Firma, která působí i v České republice, současně oznámila, že plánuje v příštích čtyřech letech zvýšit dividendu, protože očekává další růst zisku i tržeb.

Čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků, kteří očekávali zisk v průměru 4,37 miliardy eur. Tržby stouply o 8,5 procenta na 17 miliard eur (466 miliard korun) a rovněž překonaly očekávání. Očištěný čistý zisk vzrostl o více než 12 procent na 399 milionů eur.

Rostla především americká divize

Příjmy americké mobilní divize T-Mobile US vzrostly o 17,5 procenta na 8,1 miliardy dolarů (195,6 miliardy korun). Počet klientů v období od října do prosince vzrostl o 2,1 milionu na 55 milionů, za celý rok počet zákazníků stoupl o 8,3 milionu.

V Německu se tržby zvýšily o 1,6 procenta na 5,7 miliardy eur, provozní zisk EBITDA pak stoupl o 1,3 procenta na dvě miliardy eur. Vysoký byl růst hlavně v mobilní divizi, a to díky zájmu o chytré telefony.

Největší telekomunikační skupina v Evropě

Deutsche Telekom je bývalý německý telekomunikační monopol a podle výše tržeb největší telekomunikační skupinou v Evropě. Součástí Deutsche Telekomu je i T-Mobile Czech Republic, který je podle počtu zákazníků největším mobilním operátorem v České republice.

Firma za loňský rok navrhla vyplatit dividendu 0,5 eura za akcii, tedy ve stejné výši jako v předchozím roce. Společnost však současně slíbila, že v příštích letech počítá se zvýšením dividendy. Analytici očekávají, že za letošní rok by mohla dividenda stoupnout na 0,52 eura.