Domény související s pražským letištěm zřejmě získal spekulant

letiště Praha, ilustrační foto

letiště Praha, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Domény Letiště Václava Havla našly nového majitele, i když nikoli v původně plánované dražbě. Tu se nakonec aukční síň Bussmark rozhodla zrušit, protože ji oslovil přímý zájemce.

Jednatel Bussmarku Miloš Hora odmítl jméno nového majitel sdělit, podle údajů správců domén se ale novým držitelem deseti domén vaclav-havel-airport-prague a letiste-vaclava-havla-praha s různými koncovkami stal benešovský podnikatel Robert Srdínko. Muž figuruje celkem ve čtyřech společnostech, jejichž podnikání ale s letištěm ani okrajově nesouvisí. Zabývá se například prodejem nábytku či daňovým poradenstvím.

„Třeba jsem majitel, třeba nejsem,“ reagoval na dotaz E15.cz Srdínko. Naznačil, že jedná jako zástupce skrytého investora. Ještě také neví, jak s doménami naloží.

Srdínko také odmítl sdělit cenu, za kterou domény získal. Bussmark v původně plánované dražbě stanovil nejnižší možné podání na šest milionů korun, znalecky posudek přiložený k dražební vyhlášce hodnotu balíčku domén odhadl na 20 milionů.

„Nad cenou uvedených domén bych nerada spekulovala, ale souhlasím s názorem, že oněch 20 milionů je částka spíše neodpovídající realitě,“ uvedla právnička provozovatele registru českých domén CZ.NIC Zuzana Průchová. „Svou roli jistě sehraje i to, že letiště má funkční a známou prezentaci na logické a jednoduché doméně prg.aero. Nechala bych se překvapit, jak s doménami jejich držitel naloží,“ dodala.

Odhadní cenu považuje za nadhodnocenou i Jaroslav Škrabálek z Katedry počítačových systémů a komunikací brněnské Masarykovy univerzity. „20 miliónů se dalo uvažovat do doby, než letiště oznámilo, že zůstane u původních adres,“ uvedl. Nyní je návratnost takto vysoké investice velmi dlouhá či zcela nemožná, šance na využití domén jsou totiž kvůli jejich specifickému názvu velmi omezené.

Majitel by ale domény mohl použít k poškození letiště či jména Václava Havla - „například spuštěním erotického portálu,“ myslí si Škrabálek. „Zde je pak hodnota poplatná tomu, jak moc účastník chce originální subjekt poškodit a co tím chce získat na oplátku,“ dodal.

Letiště Václava Havla už předem uvedlo, že o nové domény nemá zájem. Nadále bude požívat svou dosavadní doménu prg.aero.