Dvořák prověří brněnské studio ČT

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Šéf brněnského studia České televize Karel Burian dnes podle všeho neprožije příjemný den. Na návštěvu do Brna totiž osobně přijede nový ředitel ČT Petr Dvořák. Ten se přitom netají tím, že dlouho plánovaný projekt stavby nového studia ČT v Brně podrobí přísné prověrce.

Deník E15 již dříve napsal, že projekt v průběhu let významně nabobtnal: z původních 450 milionů korun bez DPH se rozpočet vyšplhal až na 600 milionů bez DPH. Prodej stávajících budov ČT v Brně měl původně vynést 250 až 300 milionů, nyní se počítá jen se 178 miliony korun. Výstavbu považoval za rizikovou pro finance ČT i předchozí ředitel televize Jiří Janeček.

Dvořák redukcí stávajícího projektu může zabít dvě mouchy jednou ranou. Jednak si udělá oko u části Rady ČT, která projekt ve stávající podobě považuje za mrhání penězi koncesionářů. Rovněž může získat desítky milionů korun, které mu nyní zoufale chybí pro výrobu pořadů.

Kritice byly podrobeny i některé pořady, u kterých podepisovalo smlouvu brněnské studio. Například jde o pořad Malá farma, jehož díly dodává firma Czech info lobbisty Jaroslava Berky. Rozpočet 42 dílů přišel na 11,6 milionu korun.

Dvořák se ve svém kandidátském projektu zavázal snížit za dva až tři roky režijní náklady ČT o sedm až deset procent a personální náklady o čtyři až šest procent.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.