Efektivita v hlavní roli: Aplikace Checkbot monitoruje práci robotů v reálném čase

Video placeholde

Hospodaření výrobních podniků je závislé na maximálním využití robotizované linky, kterou by neměly narušovat neplánované odstávky či skryté rezervy. Aplikace Checkbot je řešením na míru výrobním závodům. Výsledkem je efektivita, prediktivita i možnost rychlé reakce.

Neplánované odstávky a skryté rezervy robotů ve výrobních závodech snižují produktivitu a v důsledku mají přímý vliv na hospodářský výsledek podniku. 

Monitoring vybraných parametrů

“Určitá forma monitorování práce robotů ve výrobě není žádná novinka. Problém je, že většina systémů sleduje jen malou část z celé palety parametrů. Manažer tak nezíská ucelený přehled, který je pro jeho rozhodování klíčový,” říká Martin Kouba, Business Development Manager ze společnosti OKsystem. 

Aplikace Checkbot monitoruje a ukládá aktuální naměřené hodnoty do databáze, takže uživatelé získají dlouhodobý nezkreslený přehled a s daty mohou dále pracovat. Naprosto zásadní je přitom správná volba sledovaných ukazatelů. Checkbot nabízí předpřipravené plány, které je možné dále upravovat dle individuálních potřeb.

Možnost rychlé reakce 

Průběžný monitoring s sebou nese i další výhody. Aplikace data průběžně vyhodnocuje a u předem nastavených parametrů vytváří notifikace. O těch důležitých navíc uživatele ihned informuje. 

“Uživatelé sami rozhodují o tom, které parametry jsou pro ně klíčové a o čem chtějí být informováni. U událostí, které by mohly narušit plynulost výroby, dostane uživatel obratem notifikaci a může na danou situaci pružně reagovat. Ke zjištění příčiny je možné využít i videozáznam práce robota těsně před událostí,” dodává Martin Kouba. 

Prediktivita rovná se efektivita

Neplánované odstávky narušují plynulost výroby a způsobují finanční ztráty. Aplikace Checkbot těmto problémům předchází díky možnosti plánování servisních prohlídek v předem nastaveném čase i s ohledem na nasbíraná data. 

“Na základě naměřených parametrů (například nevysvětlitelně zvýšené teploty na čidle) je možné odhadnout, že robot není ve stoprocentní kondici a naplánovat servisní kontrolu co nejdříve bez ohledu na to, že ještě není čas na pravidelnou periodickou prohlídku,” říká Martin Kouba. 

Díky aplikaci Checkbot získáte nejen detailní přehled o stavu robotické linky, ale také nástroj pro prediktivní údržbu. Zjistěte víc na www.checkbot.cz.