Ekosystém Facebooku přináší ekonomice USA miliardy dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Fotobanka CTK/Horazny Josef, Sterba Martin

Přestože Spojené státy aktuálně bojují s vysokou nezaměstnaností, pozitivní zprávu přináší studie Marylandské univerzity, která byla dnes zveřejněna ve Washingtonu. Podle ní Facebook a na něj navázané softwarové firmy, které pro tuto sociální síť vytvářejí různé aplikace a počítačové programy, vytvořily přímo či nepřímo nejméně 182 tisíc pracovních míst a vložily do americké ekonomiky miliardy dolarů. "Sociální média vybudovala novou vzkvétající ekonomiku," tvrdí autoři studie.

Ty nejoptimističtější odhady hovoří až o 235 tisících nových pracovních místech, které vznikly díky „App Economy“ (ekonomice aplikací). Jen pro programátory podle studie vzniklo 53 tisíc nových míst.

Studie hodnotila ekonomickou hodnotu pracovních míst vytvořených přímo v rámci firem, které se specializují na facebookové aplikace a další služby, i míst, která vznikla v ostatních sektorech podnikání jako důsledek rozšiřujícího se ekosystému Facebooku. Jeho celkový přínos v sektoru mezd vyčíslala na 12 a 16 miliardami dolarů.

Sociální síť Facebook má dnes tři čtvrtě miliardy uživatelů, kteří si denně ve svých počítačích nainstalují 20 milionů programů tak či onak spojených se sociální sítí. Společnost Zynga, která vytváří počítačové hry, má například 2 tisíce zaměstnanců a její hodnota se odhaduje na 15 až 20 miliard dolarů.