Elektronické čtečky Wexler vstupují na český trh

Wexler

Wexler Zdroj: wexler-global.com

Společnost Wexler, která je součástí ruského výrobce a distributora Avirsa, vstupuje se svými elektronickými čtečkami knih na evropský trh. Česko si vybrala jako první zemi si pro svou expanzi. Čtečky bude do tuzemska dovážet společnost BookHaus.

Na českém trhu se chce firma zaměřit hlavně na ženy, studenty a technologicky otevřené spotřebitele, tzv. geeky. „Český trh má neuvěřitelný potenciál růst v oblasti elektronické čtení. Chceme být součástí tohoto růstu,“ uvedl generální ředitel společnosti BookHaus Pavel Fries.

„Pevně věřím v potenciál českého a evropského trhu e-čteček. Přinášíme nejen unikátní produkty s jedinečnými prvky, ale také otevřený globální pohled na elektronické čtení,“ řekl generální ředitel společnosti Wexler Leo Prozument.

Lukáš Novák: Letos čekáme skokový nárůst prodejů e-knih

Břetislav Janoušek: E-knihy jsou u nás zatím marginálie

Wexler působí v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, v Kazachstánu a nově v České republice a na Slovensku. „Další kroky naší expanze míří do Německa, Itálie, Rakouska, Polska, Maďarska a Rumunska. Samozřejmě plánujeme posílit naši pozici v Severní Americe,“ dodal Prozument.

V roce 2011 Wexler otevřel kanceláře v Singapuru, Hongkongu a v Chicagu. E-čtečky začala firma vyrábět v roce 2010. Za rok a půl jich prodala 400 tisíc, zejména na ruském a ukrajinském trhu, kde dosáhla 35procentního podílu na trhu.

V roce 2011 obrat společnosti dosáhl 50 milionu dolarů. Firma chce do roku 2015 prorazit do pětice největších výrobců elektronických čteček v celosvětovém měřítku. Mateřská společnost Avirsa Holding v současnosti zaměstnává kolem tisícovky zaměstnanců, z toho 100 pracuje pro značku Wexler.