Evropská komise vyšetřuje společnost Microsoft. Vadí jí spojení produktů Teams a Office

Microsoft čelí prvnímu vyšetřování kvůli porušování antimonopolních pravidel v EU za 15 let.

Microsoft čelí prvnímu vyšetřování kvůli porušování antimonopolních pravidel v EU za 15 let. Zdroj: Reuters

Evropská komise začala vyšetřovat americkou softwarovou společnost Microsoft. Propojováním sady kancelářských nástrojů Office s aplikací pro videokonferenční hovory Teams může firma narušovat hospodářskou soutěž, uvedla ve čtvrtek komise. Ta má jako exekutivní orgán Evropské unie rozsáhlé pravomoci a může vyměřovat i vysoké pokuty.

Na Microsoft si kvůli svazování produktů v roce 2020 stěžoval provozovatel aplikace pro pracovní komunikaci Slack. Tu tehdy koupila americká společnost Salesforce. Komise může v krajním případě vyměřit pokutu až deset procent z celosvětových tržeb za rok, což by v případě Microsoftu činilo téměř dvacet miliard dolarů, tzn. téměř půl bilionu korun.

„Komise má obavy, že Microsoft by mohl zneužívat svého postavení na trhu produktivního softwaru a bránit si jej tím, že v Evropském hospodářském prostoru omezuje konkurenci u produktů pro komunikaci a spolupráci,“ uvedl Brusel. Mluvčí Microsoftu řekl, že firma bude s komisí nadále spolupracovat a že má snahu nalézt řešení, které obavy komise rozptýlí.

Jedná se o první oficiální vyšetřování Microsoftu kvůli podezření z porušování antimonopolních pravidel v Evropské unii za posledních 15 let.

Komise Microsoft na své obavy upozornila už dříve a vyzvala jej, aby sjednal nápravu. Návrhy, které firma předložila, ale Brusel označil za nedostatečné. „Proto nyní přistoupil k dalšímu kroku, kterým je oficiální zahájení vyšetřování,“ doplnila agentura Reuters.

Rozhodnutí Evropské komise spustit vyšetřování naznačuje odhodlání Bruselu zasáhnout proti praktikám velkých technologických firem, které by mohly omezit konkurenci. Vyšetřování kvůli chování, které potlačuje konkurenci, čelí také americké korporace Apple, Google a Meta Platforms.