Facebook bude odměňovat uživatele, kteří nahlásí zneužívání dat

Facebook (ilustrační foto)

Facebook (ilustrační foto) Zdroj: profimedia

Facebook spustil program finančních odměn za nahlášení případů zneužívání dat na této sociální síti. Výše odměny není nijak omezena, stanovena bude vždy podle závažnosti konkrétního bezpečnostního incidentu, uvedla v úterý společnost Facebook. Agentura Reuters poznamenala, že Facebook bonusový program oznámil v době, kdy šéfa společnosti Marka Zuckerberga čekají dvě svědecká slyšení v Kongresu Spojených států o bezpečnosti uživatelských dat.

"Prověříme všechna oprávněná hlášení a co nejrychleji zakročíme, pokud skutečné ohrožení informací o lidech zjistíme. Pokud se potvrdí zneužívání dat, odpojíme problematickou aplikaci a v případě nutnosti podnikneme právní kroky proti společnosti, která data prodává či nakupuje," napsal na blogu Facebooku Collin Greene, který ve firmě odpovídá za bezpečnost.

Facebook tak podnikl další krok, aby zabránil zneužívání uživatelských dat skrze aplikace třetích stran, které využívají facebookovou platformu například pro kvízy, dotazníky či hry.

Green uvedl, že odměna za nahlášení případů zneužívání dat vychází ze stávajícího programu, který odměňuje lidi za objevení programátorských či systémových chyb. V rámci tohoto programu činila dosud nejvyšší vyplacená odměna 40 000 dolarů (820 000 korun).

Facebook v posledních týdnech čelí několika skandálům, neboť se ukázalo, že analytické společnosti mohly zneužít osobní údaje uživatelů. To je případ společnosti Cambridge Analytica, která získala přístup k až 87 milionům dat uživatelů, údaje pak využila k podpoře volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa.

Facebook sám navíc upozornil na možnost, že osobní údaje prakticky všech uživatelů sítě se mohly dostat do nepovolených rukou. Síť totiž umožňovala hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce je již zablokována.