Facebook čelí žalobě, prý ukradl tlačítko „like“

Facebook čelí žalobě kvůli využívání tlačítka „like“ na svých stránkách. Podle nizozemské společnosti Rembrandt Social Media americká sociální síť zneužila patentů zesnulého programátora Joannese Jozefa Everarduse van Der Meera. Uvádí to server BBC.

Facebook podle Rembrandt Social Media těží ze dvou Van Der Meerových patentů, které kalifornská firma použila bez svolení. Nizozemská společnost, která patenty programátora spravuje, proto podala žalobu u amerického soudu.

„Věříme tomu, že zmiňované patenty představují důležitý stavební prvek sociálních sítí, tak jak je známe. Čekáme, že soud dospěje ke stejnému závěru,“ cituje BBC právníka Toma Melsheimera, který Rembrandt Social Media zastupuje.

Van Der Meer před svou smrtí v roce 2004 pracoval na sociální síti s názvem Surfbook. Už v roce 1998, pět let před vznikem Facebooku, si v této souvislosti zaregistroval několik patentů.

Surfbook fungoval jako sociální zápisník, kde mohli lidé sdílet informace s rodinou a přáteli, tlačítkem „like“ pak bylo možné schválit předání dat, stojí v právních podkladech žaloby.

Materiál uvádí, že si je Facebook využití Van Der Meerových patentů vědom a že je sám přímo zmiňoval u některých svých aplikací.