Facebook zaostřil na Indii. Za miliardy koupil podíl v tamním operátorovi

Facebook

Facebook Zdroj: reuters

Mark Zuckerberg
WhatsApp
3
Fotogalerie

Americká internetová společnost Facebook investuje 5,7 miliardy dolarů (zhruba 144 miliard korun) do nákupu desetiprocentního podílu v indické telekomunikační firmě Jio Platforms. Stane se tak největším minoritním akcionářem podniku, který je divizí indického konglomerátu Reliance Industries, píší světové agentury.

Společnost Jio Platforms zahrnuje klíčové digitální aktivity konglomerátu Reliance Industries, včetně divize Jio Infocomm, která je největším mobilním operátorem v Indii. Facebook díky transakci získá významný opěrný bod na indickém trhu, kde se jeho aplikace WhatsApp pro bezplatné posílání vzkazů a telefonování chystá spustit platební službu, upozornil server BBC.

Konglomerátu Reliance Industries pak transakce pomůže snížit dluh, který se vyšplhal na více než 40 miliard dolarů (přes bilion korun). Příčinou jsou vysoké náklady na zajištění vedoucí pozice divize Jio Infocomm na indickém trhu. Majitelem konglomerátu Reliance Industries je nejbohatší Ind Mukeš Ambani.

„Indie se nachází uprostřed velké digitální transformace a organizace jako Jio hrají významnou roli v přechodu stovek milionů obyvatel a malých podniků k využívání internetu,“ uvedl zakladatel a šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg.

Indie je považována za klíčový trh pro růst společnosti Facebook, která provozuje největší internetovou sociální síť na světě. Podle poradenské společnosti PwC se počet uživatelů internetu v Indii v roce 2022 vyšplhá zhruba na 850 milionů.

Pro službu WhatsApp je Indie největším trhem se zhruba 400 miliony uživatelů. Prostřednictvím služby WhatsApp v Indii komunikuje téměř 80 procent uživatelů chytrých telefonů, poznamenala agentura Reuters.