Fareeda Zakariu v Time a CNN nechtějí kvůli plagiátorství

Fareed Zakaria

Fareed Zakaria Zdroj: profimedia.cz

Známý americký spisovatel a žurnalista indického původu Fareed Zakaria byl dočasně propuštěn ze služeb zpravodajského magazínu Time a televize CNN kvůli plagiátorství. Z časopisu The New Yorker totiž okopíroval celé odstavce článku o kontrole palných zbraní, informovala agentura AFP.

Žurnalista připustil, že okopíroval část svého posledního příspěvku pro Time, jenž se ve zkrácené verzi objevil i na internetových stránkách CNN. „Média odhalila, že odstavce v mé rubrice v Time z tohoto týdne vykazují podobnosti s odstavci eseje Jilla Leporea, které vyšly 23. dubna v New Yorkeru. Mají pravdu. Udělal jsem strašnou chybu,“ kál se Zakaria.

„Je to vážné selhání, které je zcela mou chybou. Upřímně se omlouvám autorovi, hlavním redaktorům Time a svým čtenářům,“ dodal Zakaria.

Mluvčí magazínu Time Ali Zelenko uvedl, že omluva Fareeda Zakarii byla přijata, ale jeho sloupek byl nejméně na měsíc zrušen, dokud se případ neprošetří.

„Jejich práce musí být nejen věcná, ale i původní; jejich názor musí být nejen jejich vlastní, ale také vyjádřený vlastními slovy,“ řekl k práci komentátorů Zelenko.

Podobné opatření přijala i CNN, která stejně jako Time patří pod křídla mediálního konglomerátu Time Warner.

Před necelými dvěma týdny byl paradoxně terčem podobné aféry magazín The New Yorker. Reportér Jonah Lehrer přiznal, že si ve své knize vymyslel citáty zpěváka Boba Dylana a musel redakci opustit.

Zakaria na stanici CNN uváděl talk show Fareed Zakaria GPS, v níž se zabýval převážně mezinárodní politikou. V češtině mu vyšly knihy Budoucnost svobody a Postamerický svět.