Fenomén e-sport: hráči už v něm vydělávají miliony dolarů. Na videohry sází i mistr pokeru

E-sport je fenomén. Velké haly se na herní víkendy vyprodávají možná i rychleji než u tradičních sportů.

E-sport je fenomén. Velké haly se na herní víkendy vyprodávají možná i rychleji než u tradičních sportů. Zdroj: Shutterstock

Martin Kabrhel
Jakub Jankto
Martin Kabrhel
4
Fotogalerie

Jeden z největších tenisových turnajů světa, právě skončené Australian Open, rozdalo v podobě prize money 48 milionů dolarů. Hráčské odměny na největším světovém turnaji v takzvaném e-sportu – The International v počítačové hře Dota 2 – dosáhly loni zhruba dvoutřetinové výše. Letos už se počítá s odměnami čtyřicet milionů dolarů, v přepočtu s téměř miliardou korun.

Také finančním oceněním svět počítačových her ukazuje, jak se stále blíží klasickému sportovnímu zápolení. Zájem, publicita, prestiž a ochota sponzorů podílet se na turnajích plných počítačových obrazovek, myší a joysticků stále rostou a už delší dobu se o e-sportu mluví jako o budoucím olympijském sportu.

Sedmnáctiletý boháč

Největší jednotlivý turnaj se pořádá ve hře Dota 2, ale loni podle statistik GoldenCasinoNews byla nejvýnosnější hrou Fortnite. Na turnajích v této hře se rozdalo 64 milionů dolarů. 

Do soubojů o tyto odměny nastoupilo ve více než třech stech turnajích přes dva tisíce gamerů. Celkově nejvíce, a to tři miliony dolarů, si vydělal teprve sedmnáctiletý Američan Kyle „Bugha“ Giersdorf následovaný 1,8milionovým krajanem Harrisonem „psalmem“ Changem a Rakušanem Davidem „Aqua“ Wangem s výdělkem 1,7 milionu dolarů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!