Filmy od Dreamworks se stěhují z televize na internet

Shrek, jeden z nejúspěšnějších snímků od Dreamworks

Shrek, jeden z nejúspěšnějších snímků od Dreamworks Zdroj: Dreamworks

Americká internetová televize Netflix získala vysílací práva na filmy hollywoodského studia Dreamworks. Výrobce filmů jako Shrek či Madagascar je tak prvním velkým hráčem filmového průmyslu, který dává sbohem tradičnímu placenému televiznímu vysílání, v tomto případě HBO.

Podle deníku New York Times na obchodu, který vstoupí v platnost v roce 2013, Dreamworks vydělá 30 milionů dolarů za jeden film. Smlouva je pro společnost výnosnější než dosavadní kontrakt s HBO.

Šéf studia Jeffrey Katzenberg věří, že diváci brzy přestanou rozlišovat mezi tím, zda filmy sledují v televizi, nebo přes internet. „Je to obchod přepisující pravidla hry,“ prohlásil. „Moc se stěhuje zpět do rukou tvůrců obsahu,“ dodal programový ředitel Netflixu Ted Sarandos.

Netflix se s Dreamworks dohodl v době, kdy mu narůstá nová konkurence ze strany Applu či Amazonu. Na jeho zákazníky cílí i Internetová televize Vudu, kterou vlastní řetězec obchodů Wal-Mart. Akcie Netflixu se kvůli tomu z poslední dva měsíce propadly o 50 procent.

Jak dodaly New York Times, Internetová televize možná od února 2012 ztratí vysílací práva na filmy od Walt Disney Studios a Sony Pictures Entertainment, což by mohlo její krizi ještě prohloubit.

Nejvíce ale firmu poškodilo vlastní rozhodnutí zdražit své internetové vysílání i zásilkovou službu filmů na DVD, čímž chtěla získat hotovost na nákup dalších vysílacích práv. Předpokládá se, ze Netflix v tomto čtvrtletí přišel o milion ze svých 25 milionů uživatelů.

V roce 2013 by měl Netflix uvést tři filmy od Dreamworks: komedii z pravěku „The Croods“, příběh o hlemýžďovi „Turbo“ a adaptaci amerického animovaného seriálu „Rocky and Bullwinkle“ z 50. a 60. let. Časem k nim přibudou i starší snímky od Dreamworks.