Globální filmové tržby vzrostly jen nepatrně, stále výrazněji se ale prosazuje Netflix

Avengers: Infinity War

Avengers: Infinity War Zdroj: Falcon

Avengers: Infinity War
Avengers: Infinity War
Avengers: Infinity War
Avengers: Infinity War
Avengers: Infinity War
28
Fotogalerie

Tržby z kin ve Spojených státech loni vzrostly o sedm procent na téměř dvanáct miliard dolarů. Hlavně díky tomu se globální filmové tržby vyšplhaly na 41,1 miliardy dolarů, což je sice rekordní částka, ale jen jednoprocentní nárůst oproti roku 2017. Výrazněji naopak vzrostla popularita streamovacích služeb v čele s Netflixem. Vyplývá to z analýzy Americké filmové asociace, kterou zveřejnil server Variety.

Kromě tržeb z pokladen se analýza věnuje i domácí filmové zábavě. Tržby v tomto segmentu loni vzrostly o 16 procent na 55,7 miliardy dolarů. Zásluhu na tom má hlavně zvýšený zájem o digitální půjčování filmů a předplatné streamovacích služeb, jako je Netflix nebo Amazon Prime.

Ještě větší růst se dá očekávat letos, protože s vlastní streamovací službou vyrukuje filmové studio Disney a zřejmě i technologický gigant Apple. „Jsou to úžasné, velké a dobře financované společnosti. Tak silná konkurence nám ale pomůže zlepšit naše služby,“ řekl šéf Netflixu Reed Hastings.

Digitální půjčovny postupně vytlačují klasické nosiče DVD a Blu-ray, jejichž prodej se loni globálně propadl o 14 procent na 7,3 miliardy prodaných kopií, což je o více než polovinu méně než se jich prodalo před čtyřmi lety.

Kvůli klesajícímu zájmu o fyzické nosiče se studia snaží svým divákům prodávat digitální filmové kopie. Ty ale proti streamování nemají moc velkou šanci. Za předplatné digitálních půjčoven zaplatili loni diváci 13,3 miliardy dolarů, meziročně o 28 procent více. Digitální prodej filmů naproti tomu klesl o pět procent na 10 miliard prodaných kopií.

Filmům se loni dařilo v Číně. Tržby z tamních kin stouply o 12 procent na 9 miliard dolarů. Druhým největším mimoamerickým trhem bylo Japonsko s dvoumiliardovými tržbami a třetí Velká Británie, kde filmy v kinech utržily 1,7 miliardy dolarů.

Globálně nejúspěšnějším filmem loňského roku byl snímek Avengers: Infinity War, který v kinech po celém světě vydělal více než dvě miliardy dolarů. V amerických kinech byl nejúspěšnější Black Panther, jehož tržby překročily 700 milionů dolarů. Více než miliardu dolarů utržily kromě zmíněných dvou ještě Úžasňákovi 2, Jurský svět: Zánik říše a Aquaman.